Slovenski etnografski muzej

Phulkari – indijske vezenine iz Pandžaba in Harijane
When 
Monday, 25. January 2016 - 18:00
Duration 
2 hours
Razstava 
Phulkari

Phulkari – indijske vezenine iz Pandžaba in Harijane

Odprtje gostujoče razstave

Slovenski etnografski muzej in Veleposlaništvo Republike Indije ob 67. obletnici praznovanja dneva Republike Indije vabita na odprtje razstave Phulkari: Indijske vezenine iz Pandžaba in Harijane.

Nagovori:
mag. Tanja Roženbergar, direktorica SEM
Nj. Eksc. gospod Sarvajit Chakravarti, veleposlanik Republike Indije v Sloveniji
gospa Jana Mlakar, v.d. generalne direktorice Direktorata za kulturno dediščino, MK RS
mag. Ralf Čeplak Mencin, kustos za Azijo in Oceanijo, SEM
dr. Milan Brglez, predsednik Državnega zbora RS

Koncert klasične indijske glasbe:
Igor Bezget na sarodu in Borut Žerdoner na tabli

Indija ima bogato tradicijo vezenin v skoraj vseh svojih regijah, ki se med seboj  razlikujejo druga od druge.  Nekatere oblike vezenin so postale zelo popularne po vsej Indiji in tudi v tujini; postale so sinonim za regijo, od koder izvirajo. Tako pomeni »kašmir« posebne vrste šalov, Himačal Pradeš je sinonim za »chamba rumal«, Utar Pradeš za »chikan«, Gudžerat za »mochi« in Pandžab za »phulkari«.

Vsaka tkanina  ima svoje značilnosti in phulkari se močno razlikuje od drugih. Phulkari je zelo fina vezenina iz Pandžaba in Harijane. Ima emocionalno, socialno in kulturno vrednost, kar je sicer redko. Vezenina je sestavljena iz svilenih niti na bombažni osnovi. Izdelujejo jo matere svojim hčeram ali snaham. Phulkari pomeni cvetlične vzorce,  imenujejo ga tudi bagh, kar pomeni vrt. Znani so po svojih močnih barvah, geometrijskih vzorcih in razkošju, ki so integralni del življenja in tradicij ljudi v Pandžabu.

Razstava phulkarijev prihaja iz Centra za umetnost Indira Gandhi - IGNCA ( Indira Gandhi National Centre for the Arts). Razstava sodi v sklop razstav »Migracije skozi kulturno krajino«, ki bo potekal v Slovenskem etnografskem muzeju v letu 2016.