Slovenski etnografski muzej

Datum objave 
28. May 2014

Dr. Bojana Rogelj Škafar prejela odlikovanje z italijanskim nazivom vitezinje reda italijanske zvezde

Prejšnji teden, 22. maja 2014, je bila dr. Bojana Rogelj Škafar, doktorica sociologije, univ. dipl. etnologinja in umetnostna zgodovinarka, muzejska svétnica in direktorica Slovenskega etnografskega muzeja od leta 2005 naprej, na posebni slovesnosti v rezidenci italijanskega veleposlaništva v Ljubljani odlikovana z nazivom vitezinje reda italijanske zvezde, ki ga podeljuje predsednik Italije Giorgio Napolitano.

To visoko odlikovanje ji je bilo izročeno s strani  nj. eksc. ge. Rosselle Franchini Sherifis, veleposlanice Italije v Sloveniji kot priznanje za večletno kulturno sodelovanje med obema državama, saj je Slovenski etnografski muzej, ki ga vodi dr. Bojana Rogelj Škafar, v preteklih letih priredil vrsto razstav, ki so razkrivale različne vidike italijanske kulture.

V obrazložitvi je bilo poleg pospeševanja medkulturnega dialoga med Slovenijo in Italijo in utrjevanja zavesti o pomenu kulturne dediščine ter njeni vlogi za nenehno povezovanje med preteklim in sedanjim izpostavljeno, da je Slovenski etnografski muzej zgleden sodoben etnološki muzej družbe evropskih razsežnosti, ki ga označujeta visoka strokovna odličnost in družbena uveljavljenost.

Z italijanskim nazivom viteza reda italijanske zvezde sta bila odlikovana tudi direktorica Muzeja novejše zgodovine Slovenije dr. Kaja Širok in direktor Mestnega muzeja Ljubljana g. Blaž Peršin.