Slovenski etnografski muzej

What 
Lecture
Where 
Administration building
When 
Tuesday, 6. May 2014 - 11:00
Duration 
5 hours

14. strokovno srečanje konservatorjev-restavratorjev

Strokovna srečanja konservatorjev-restavratorjev so se začela pred 14 leti v Narodnem muzeju Slovenije, na pobudo Sekcije za konservatorsko-restavratorsko dejavnost pri Skupnosti muzejev Slovenije in ob sodelovanju Društva restavratorjev Slovenije. Po devetih letih se je srečanje iz Narodnega  muzeja preselilo v Slovenski etnografski muzej, kjer bo letos že petič. Konservatorji-restavratorji in nekateri drugi, ki so s to stroko tesno povezani, predstavljajo svoje delo, dosežke in novosti na plakatih, dogodek pa spremljajo tudi predavanja, filmi in predstavitve sponzorjev.

Letos se nam s plakati in filmi predstavlja 72 avtorjev iz štirih držav (Slovenije, Hrvaške, Srbije in Romunije). Teme so zelo raznolike. Zajemajo slikarstvo, kiparstvo, arheologijo, stavbno dediščino, arhivske in muzejske predmete; tudi preventivno zaščito, izobraževanje, naravoslovne analize in uporabo novih tehnologij v konservatorsko-restavratorski stroki. Razstavo plakatov bodo dopolnili trije krajši referati in plenarno predavanje mag. Nataše Nemeček iz Narodnega muzeja Slovenije o zgodovinskem razvoju konservatorsko-restavratorske stroke.

Ob dogodku bo izšel zbornik Konservator-restavrator, v katerem bodo objavljeni povzetki vseh plakatov in filmov in plenarno predavanje.

Program srečanja
11.00 Slavnostno odprtje

12.00
Predavanje: Nataša Nemeček, Narodni muzej Slovenije:
Zgodovinski razvoj konservatorsko-restavratorske dejavnosti v Narodnem muzeju Slovenije

13.00 Premor

13.30 Kratke predstavitve plakatov in filmov
13.30Polona Zalar, Biotehniška fakulteta UL, Oddelek za biologijo: Interdisciplinarne raziskave zgodovinskega tekstila – pomen vpletenosti mikrobiologov
13.45Petra Benedik, ZVKDS, Restavratorski center: Aplikacija e-Pedius, podpora množičnemu sestavljanju fragmentov stenskih poslikav
14.00Rado Zoubek, ZVKDS, Restavratorski center: Uporaba nizkoraztezne poliuretanske pene pri snemanju stenskih poslikav

Plakati bodo na ogled do nedelje, 11. maja 2014, v pritličju razstavne hiše Slovenskega etnografskega muzeja, vsak dan med 10. in 18. uro.


Kontaktna oseba
Ana Motnikar, Slovenski etnografski muzej
ana.motnikar@etno-muzej.si
01 3008 709

Restavratorski plakat