Slovenski etnografski muzej

Where 
Administration building
When 
Wednesday, 2. October 2013 - 19:00
Duration 
1 hour

DEKD: Čas alikvotnih delcev, film Mihe Vipotnika

Glasba: Marjan Šijanec
                                                                                                            
Film je nastal ob praznovanju 90-letnice Slovenskega etnografskega muzeja.

ODSEVI ŽIVLJENJA
dr. Bojana Rogelj Škafar, direktorica

V  Slovenskem etnografskem muzeju je bilo našim strokovnim predhod-nikom in je nam že devetdeset let dano soočati spreminjajoče se znanstvene paradigme s stvarnostmi, kakršne so živeli naši predniki in jih živimo danes v mnogoterih oblikah vsakdana. V oblikah, ki so jih in jih ves čas snujejo in materializirajo posamezniki in skupnosti sveta. Snovno nastaja v nesnovnem in obratno. Na krilih vsakdanjika prehajamo med enim in drugim, pa hkrati prečimo vse naenkrat. Pri tem se ves čas soočamo z bivanjskimi vprašanji, jim skušamo najti odgovore, se s tem realizirati in se osmisliti. Obiskovalcem muzeja znova in znova odpiramo vrata v muzej, ki je hram etnološke zakladnice vsakdanjika in praznika. Vabimo jih k soočanju z odsevi življenja in s podobami, ki jih interpretirane skozi muzejski medij ponujamo mi, nosilci muzejske dejavnosti. In film avtorja Miha Vipotnika ČAS ALIKVOTNIH DELCEV, ki mu je zvok vdihnil skladatelj Marjan Šijanec, je izvirna podoba te podobe, je posebno darilo nam, mladim devetdeset let, in vsem, ki nas spremljate, obiskujete in sodoživljate.
 

ČAS ALIKVOTNIH DELCEV
Miha Vipotnik

V filmu ČAS ALIKVOTNIH DELCEV asociativni tok raznoterih kadrov deli estetiko s posebno vizualno antropologijo. Preplet kinematografskih kodov in pod kodov, kot da deli celoto brez ostankov in zavrtinči pretekli in sedanji čas, med naravo in civilizacijo, med tradicijo in urbano kulturo, med skupnost in posameznika v en sam samcat prelet. Ta v svoji paradig-matični kategoriji izbire prisvoji in uredi posnetke arhiva iz Slovenskega etnografskega muzeja v novo optično in fonološko sled poetičnega prostora spomina. S tem dejanjem avtor filma ne želi oskruniti originalov. Prav nasprotno. Izrezom filmskih in zvočnih dokumentov želi z igrivimi zasuki, skoki in potrkavanji vdahniti popolnoma novo življenje. Tisto, ki ga resnični dogodki na originalih ne morejo sanjati. Podobno, kot se etnolog in kustos lotita projekta razstavljanja v prostoru muzeja, se avtorja filma in zvočne kompo-zicije lotita gmot arhivov in spomina. Odrezkom materialnih, družbenih in duhovnih kultur uredita sidrišče podob v elektroakustičnem ambientu in abstraktni glasbeni kompoziciji. Zatopljena v slišno / vidne podobe iz različnih geografskih okolij se oba ustvarjalca zaple-teta v neposreden odnos s filmskim in zvočnim arhivom, da tudi sama postaneta del filma.   
 

SKLADATELJEVE MISLI O GLASBI FILMA
Marjan Šijanec

Ustvarjanje glasbe za film ČAS ALIKVOTNIH DELCEV avtorja Mihe Vipotnika je sovpadalo z mojo prejšnjo skladbo in potjo v razvoju, kjer je zelo izraženo moje novo občutenje zvokov starega sveta. Združevanje elektroakustičnega in konkret-nega zvoka sta nekakšen bazalni konglomerat, ki se preko potomcev donedavnih naravnih ljudstev razodeva v sedanjosti ter vpliva na zvočno podobo našega sveta. Prepoznavanje zvokovne aure muzejskih eksponatov iz "navidezno" različnih geografskih ambientov in njihove arhetipske naplavine je bil poseben izziv, kajti bilo jih je treba prevesti v abstrakten glasbeni jezik. V  izraznem fokusu sem imel človeka posameznika v vsej njegovi materialni in duhovni navzoč-nosti v zunanjem in predvsem notranjem svetu. Eksistenca posameznika, naroda, civilizacije; eksistenca SEM, SMO, SO je SVET.

Miha Vipotnik je interdisciplinarni in multimedijski umetnik, slikar in televizijski / filmski režiser. Sodobno kulturo razume kot večplastno in kompleksno strukturo arhivskih gradiv in gleda na umetnost kot na pomemben del ustvarjanja zgodovine. Leta 1976 je diplomiral iz slikarstva in leta 1979 končal podiplomski študij videa in televizije na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Med letoma 1987 in 1991 je študiral MFA, Film and Live Action na California Institute of the Arts v Los Angelesu. Od leta 2002 predava o kreativnem videu na ustvarjalnih delavnicah v Mongoliji, na Hrvaškem, v Kirgiziji, Libanonu in Ljubljani. Prav tako poučuje dokumentarni video na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani in eksperimentalni film, umetniški video in produkcijo interdisciplinarnih instalacij na Faculté des Beaux Arts et des Arts appliqués na Univerzi -- USEK v Libanonu. Miha Vipotnik je avtor številnih interdisciplinarnih projektov in multimedijskih video instalacij.

Marjan Šijanec je skladatelj na področju umetniške glasbe, ki zajema klasično glasbeno govorico kot tudi elektroakustično, predvsem računalniško. Spada med avtorje, ki so slednji na področju nekdanje Jugoslavije utirali začetno pot. Skladateljevo glasbo zaznamujeta pomenljiva širina in globina tako v umetniškem kot tehničnem smislu, kar se odraža tudi v njegovem raznolikem ustvarjalnem opusu. Je avtor več orkestralnih del, priredb oper, glasbe za balet in gledališče, filmske glasbe, ustvaril je mnoge multimedijske projekte, sočasno pa se ukvarja s tonsko in video postprodukcijo, računalniškim programiranjem ter ustvarjanjem za otroke in mladino. Njegova dela se izvajajo na domačih in mednarodnih odrih, njegova glasba pa je zvenela že v štiriindvajsetih državah širom po svetu.


Produkcija Slovenski etnografski muzej, zanj dr. Bojana Rogelj Škafar, izvršni producent Nina Zdravič Polič.

Avtor videa, scenarij in režija: Miha Vipotnik. Avtor glasbe: Marjan Šijanec.  Kamera (18 mm, 16 mm, mini DV, Hi8, HD): dr. Boris Kuhar, Oton Jugovec, Miha Vipotnik, Anton Kraševec, Walid Abdelvour, Žaro Tušar. Montaža: Miha Vipotnik, Marko Cotič Trojer. Animacija: Vojko Aleksič, Domen Ožbolt. Svetovalec za etno glasbo: dr. Svanibor Pettan. Sodelavci: Nina Zdravič Polič, Nadja Valentinčič Furlan, Boštjan Abram, Miha Špiček, Domen Uršič, Maja Kostric - Slovenski etnografski muzej in Vojko Aleksič, Studio Cotič-Trojer, Domen Ožbolt, Marjan Šijanec, MS Audio Studio, dr. Albinca Pesek, Elumalai Balakrishnan. Viri: Arhiv Slovenskega etnografskega muzeja - filmsko, fotografsko in glasbeno gradivo: Kustodiat za etnografski film, Oddelek za dokumentacijo, Služba za komuniciranje. Video instalacija: Miha Vipotnik, Conundrum of Time: Clepsydra. Arhiv Republike Slovenije. ZRC SAZU Glasbenonarodnopisni inštitut. Dr. Lasanthi Manaranjanie Kalinga Dona. MS Audio Studio, 2013. Zvočni odsevi mojega kraja, 2013.


Povezava do filma
BESEDE: Uvodni besedni prolog k filmu ČAS ALIKVOTNIH DELCEV >>