Slovenski etnografski muzej

Where 
Exhibition building
When 
Thursday, 11. April 2013 - 18:00
PRIPONKE 
PDF icon vabilo_vabilo.pdf

OVRATNIK - okras ali funkcija?, odprtje razstave

Razstava študentov 2. letnika Katedre za tekstilije in oblačila
Visoka šola za dizajn v Ljubljani

Razstava predstavlja rezultate naloge Ovratnik – okras ali funkcija?, ki so jo pri predmetu Sodobna moda pod mentorstvom doc. Tanje Devetak izpeljali študentje/študentke 2. letnika Katedre za tekstilije in oblačila na Visoki šoli za dizajn, pridruženi članici Univerze na Primorskem.

Študentom/študentkam je bil osnova za konstrukcijsko izpeljavo srajčni dvodelni ovratnik. Konceptualno zasnovo so razvijali iz različnih inspirativnih impulzov, ki so odražali njihovo razumevanje oblačilnega oziroma dekorativnega pomena ovratnika. V nalogo so vključevali spremenljive pojavnosti ovratnika skozi zgodovino oblačenja. Razstava tako predstavlja oblikovno paleto vsebinskih, tehničnih in modularnih možnosti sodobnih rešitev ovratnikov.


Sodelujoči študentje na razstavi so: Admir Kapić, Kaja Polajnar, Maxi Tavčar, Teja Jeglič, Mirela Murič, Evgenija Zafirovska, Valerija Rimele, Nina Čehovin in Hana Hees Pavlinc.

Ker je razstava v prostorih Slovenskega etnografskega muzeja, si bo mogoče ogledati tudi nekaj ovratnikov iz tekstilne zbirke muzeja. Tudi skozi oblike muzejskih ovratnikov je mogoče opazovati oblačilne modne smernice, a še bolj zgovorni so kot pričevalci osebne izbire in izdelave, rabe in pomenov. Nenazadnje jih lahko razumemo tudi kot opredmetenje družbenega pojmovanja lepega, uglednega, urejenega in primernega.

Vabilo >>