Slovenski etnografski muzej

Tone Štamcar
Where 
Museum coffee shop
From 
26. November 2012
TO 
14. January 2013
Koordinatorki
Maja Kostric in dr. Nena Židov

Tone Štamcar: Sanjave podobe, fotografska razstava v Kavarni SEM

Razstavljene fotografije so nastale med letoma 2009 in 2012 med številnimi potepanji po tistih predelih Slovenije, kjer ima narava še vedno glavno besedo.

Prevladujejo  fotografije, ki so  nastala v jutranjem in večernem  času, ko je svetloba najbolj čarobna. Avtor je skušal s pomočjo fotoaparata ujeti trenutek igre svetlobe sončnih žarkov, meglic, vode …

Tone Štamcar je amaterski fotograf, rojen leta 1960 v Ljubljani, od leta 1991 pa živi v Škofji Loki. S fotografijo se je začel  resneje ukvarjati leta 2002, ko se je udeležil tečaja popotne fotografije, ki ga je organiziral Iztok Bončina v sodelovanju s fotografi Arnejem Hodaličem, Meto Krese in Stanetom Klemencem. Od ustanovitve leta 2003 je tudi član Društva popotnih fotografov in fotoreporterjev.

Leta 2008 se je  prvič udeležil  delavnice  glasbene fotografije, ki jo na Jazz festivalu v Cerknem vodil priznani slovenski fotograf Žiga Koritnik. Kombinacija fotografije in jazza je Štamcarja tako prevzela, da je od takrat vsakoletni gost Jazz festivala v Cerknem, kjer skuša pod mentorstvom Žige Koritnika narediti čim boljše posnetke dogajanja na odru.

Kot ljubitelj glasbe in fotograf pogosto spremlja  tudi številna druga dogajanja po Sloveniji. Rad se potepa po neokrnjeni naravi, gorah, ob morju ali le nekaj korakov stran od prometnih cest, kjer njegovo pozornost pritegnejo enkratne podobe trenutkov, zaradi katerih se je vedno vredno ustaviti in jih ujeti v objektiv.

Tone Štamcar je doslej sodeloval na naslednjih skupinskih razstavah Društva popotnih fotografov in fotoreporterjev: Železarski muzej  Teharje (2007), Knjižnica v Domžalah (2008),  Galerija Lek v Ljubljani (2009), Galerija Krka v Ljubljani (2010), Galerija Turistica v Portorožu (2012).

Kavarna SEM, 26. november 2012 - 7. januar 2012 (podaljšano do 14. januarja 2013)