Slovenski etnografski muzej

Where 
Administration building
When 
Thursday, 7. June 2012 - 20:00

Moč žensk: Čarovnice, zdravilke, duhovne učiteljice, odprtje razstave

Pod naslovom Moč žensk bo v Slovenskem etnografskem muzeju od junija naprej gostovala razstava poljske umetnice Katarzyne Majak. Razstava je umeščena med dogodke mednarodnega festivala Fotonični trenutki 2012, katerega producent je PHOTON (Center za sodobno umetnost). Na njej je predstavljena  zbirka 12 barvnih fotografij portretov, ki prikazujejo zdravilke, čarovnice, coprnice, vizionarke, duhovne voditeljice in šamanke. Kustodinja razstave je s portretirankami naredila in posnela intervjuje, ki so objavljeni na videofilmih in v zbrani v knjigi.

Naslov nakazuje avtoričino željo po ponovnem priznanju žensk, ki sebe vidijo kot naslednice duhovnih prednikov, Matere Boginje, poganskih verovanj in starih modrosti, ki lahko še danes navdihujejo sodobno banalizirano zavest s pomembno vsebino in alternativno energijo.

Nekaj tradicionalnih zdravilk (t.i. šepetalk, ki povezujejo religijo s prvobitnimi vraževerji, in z molitvami zdravijo in preganjajo uroke) je preživelo le ob beloruski meji. Teh tradicij ni več mogoče najti nikjer drugje na svetu. Tam skušajo ženske obuditi mrtve tradicije, nekatere so imele babice, ki so "videle" ali bile zeliščarke, druge trdijo, da je znanje preživelo v podzavesti, tretje, ki niso imele druge izbire, so potovale po tujini - Amerika, Peru, Nova Zelandija - da bi se naučile, se vrnile in pomešale znanje z lokalnimi tradicijami, stare slovanske obrede z demonologijo.

To navdušujoče potovanje od ženske do ženske (najmlajša v svojih tridesetih in najstarejša v spoštljivih osemdesetih) po državi je avtorici služilo za iskanje ženskih modrosti in množico duhovnih poti, skritih v monoreligiozni družbi. Za mnoge od njenih sogovornic je bilo to prvo osebno razkritje.

Njeni fotografski portreti se osredotočajho na oči portretiranih žensk. Ženske so oblečene v svoja obredna oblačila in pred seboj držijo predmete "moči",  s pogledom naravnost v objektiv ozdravijo potencialnega gledalca. Njihova energija pa se prenaša skozi lečo fotografskega aparata.

Vabilo