Slovenski etnografski muzej

What 
Pogovor
Where 
Exhibition building
When 
Thursday, 15. December 2011 - 18:00

12. večer Naš etnomuzikolog - France Marolt

V središču tokratnega večera iz cikla “Naš etnomuzikolog” bo France Marolt - ključna oseba, ki odpira vrata v razumevanje slovenske folkloristike.

 


Večer so zasnovali sodelavci in strokovnjaki Glasbenonarodopisnega inštituta ZRC SAZU in kulturnega društva Glasbena matica Ljubljana.

Obe ustanovi sta si podali roke daljnega leta 1934. Tedaj sta v okviru Matice začela z delom Folklorni inštitut in njegov prvi vodja France Marolt.
 

France Marolt

Letos je minilo sto dvajset let od njegovega rojstva in šestdeset let od njegove smrti, petinosemdeset let od ustanovitve njegovega Akademskega pevskega zbora, ki je - ker tako govorijo in se slišijo zgodovinski viri - obmolknil tudi pred sedemdesetimi leti, potem ko je v Unionski dvorani odpel znamenito Lipa zelenela je. Same okrogle številke in tudi dejstvo, da o Maroltu še nimamo obsežnejše monografske študije, je spodbudilo ta večer, na katerem bomo poskusili osvetliti njegov lik, delo in pomen.
 

Z besedo, sliko, glasbo in plesom bomo Franceta Marolta približali kot človeka, zborovodjo, zapisovalca in prirejevalca slovenskega ljudskega izročila, etnomuzikologa in idejnega ustanovitelja Folklornega inštituta.


Sodelovali bodo: dr. Urša Šivicprof. Mirko Ramovš, akademik Lojze Lebič, Janez Rozman, Sebastjan Vrhovnik in Jasna Vidakovič, ki bo večer tudi povezovala.

 

Organizatorji prireditve: Glasbena matica Ljubljana, Glasbenonarodopisni inštitut ZRC SAZU in Slovenski etnografski muzej