Slovenski etnografski muzej

Lect – sv. Miklavž, kupljen leta 1925 na Miklavževem sejmu v Ljubljani (iz zbirk SEM, foto: Blaž Verbič)
Kontakt 

Sv. Miklavž - obdarovalec otrok

Sv. Miklavž je pred drugo svetovno vojno na svoj god (6. december) obdaroval pridne otroke kot nevidno bitje ali jih je obiskal osebno, neubogljivi pa so dobili šibo.

Otroci so pisemca z željami puščali na okenskih policah. Nevidni Miklavž je v izbo nasul orehe, lešnike in smokve, ali pa ponoči puščal svoja darila v posodah, peharjih, krožnikih, nogavicah, škornjih, ki so jih zvečer nastavili otroci. S spremstvom, del katerega so bili tudi parklji in angeli, je Miklavž obdaroval otroke na obhodih po hišah in na raznih prireditvah. Kmečki otroci so največkrat dobili jabolka, hruške, orehe, lešnike in suho sadje, sladkarije, lect in male kruhke, mestni otroci pa tudi pomaranče, oblačila, obutev, igrače, šolske potrebščin in knjige. V mestih je Miklavž darila največkrat nakupoval v praznično okrašenih trgovinah z igračami in slaščicami ter na Miklavževih sejmih. V Ljubljani je bil Miklavžev sejem na Kongresnem trgu.

Pripravila dr. Nena Židov.

Lect – parkelj, kupljen leta 1925 na Miklavževem sejmu v Ljubljani (iz zbirk SEM, foto: Blaž Verbič)Mali kruhek – parkelj, izdelan leta 1936 v Selah pri Škofji Loki (iz zbirk SEM, foto: Blaž Verbič)