Slovenski etnografski muzej v novembru dobitnik dveh prestižnih muzejskih priznanj

Slovenski etnografski muzej je prejel posebno muzejsko priznanje ŽIVA za svojo odličnost predstavljanja in sporočanja vsebin, ki mu jo je slavnostno v obnovljenem Narodnem gledališču v Skopju podelil Forum slovanskih kultur v sodelovanju z Evropsko muzejsko akademijo (EMA) in Ministrstvom za kulturo Republike Makedonije 7. novembra 2014.

Prav tako se je 11. novembra Slovenski etnografski muzej zapisal med dobitnike še enega Murkovega priznanja, ki ga je prejela kustodinja SEM mag. Polona Sketelj za raziskavo ter inovativno in odmevno razstavo Vrata. Prostorski in simbolni prehodi življenja. Razstava uspešno združuje koncepciji dveh stalnih razstav SEM - Med naravo in kulturo ter Jaz, mi in drugi: podobe mojega sveta in ju mnogostransko poglablja v izbrani temi.  Na njej so drobci in informacije ilustrativno sestavljeni v večplastno in razvejano pripoved in to je tisto, kar jo dela posebno in zanimivo: od vrat v smislu stavbnega elementa razširja očišče do široke obravnave kulturnega fenomena z dodanimi pomeni, ki jih lahko razumemo kot del univerzalne človeške, nacionalne, regionalne, lokalne in tudi družinske oz. osebne dediščine.

Murkove nagrade, priznanja in listine podeljuje Slovensko etnološko društvo za vrhunske etnološke dosežke na področju etnologije na Slovenskem.

Nagrada ŽIVA
Med 11 nominiranimi slovanskimi muzeji so posebna priznanja poleg SEM-a prejeli praški Nacionalni tehnični muzej, Galerija sodobne umetnosti Republike Srbske iz Banjaluke, bolgarski Regijski zgodovinski muzej Rousse in Njegošev muzej Biljarda na Cetinju v Črni Gori. Nagrado ŽIVA pa je prejela Galerija Matice Srpske iz Novega Sada v Srbiji.

Nagrada ŽIVA za najboljši slovanski muzej je bila ustanovljena 2012 na pobudo direktorice Foruma slovanskih kultur mag. Andreje Rihter  in ekspertne skupine s strani držav članic Foruma slovanskih kultur kot pomembna spodbuda za pospeševanje prepoznavnosti slovanskih muzejev v širšem evropskem kontekstu, medsebojno povezovanje na regionalni ravni, vključevanje inovativnih strokovnih pristopov in izmenjave izkušenj in znanja, predstavljanje slovanskih kultur in dialoga.

Forum slovanskih kultur, ki letos praznuje 10-letnico svojega obstoja, je neprofitna in nevladna organizacija, ustanovljena leta 2004 in danes združuje 13 slovanskih držav (Bosna in Hercegovina, Belorusija, Bolgarija, Češka, Črna Gora, Hrvaška, Makedonija, Slovaška, Slovenija, Srbija, Poljska, Rusija, Ukrajina).

Sporočilo za javnost >>

Nagrada Živa
Priznanje Živa
Foto: Marko Habič

Podelitev nagrad Živa v Skopju
Podelitev priznanja Živa v Skopju
Foto: Forum slovanskih kultur

Polona Sketelj

Mag. Polona Sketelj na odprtju razstave Vrata. Prostorski in simbolni prehodi življenja.
Foto: Miha Špiček

Kontaktna oseba