Slovenski etnografski muzej

Slikanje

Slikarski dogodek v Slovenskem etnografskem muzeju – slikar tvoj yokai

Sporočilo za javnost
Slovenski etnografski muzej
7. junij  2021

V sredo, 9. junija 2021 Slovenski etnografski muzej prireja slikarski dogodek Slikarjeva fantazija: Sprevod nadnaravnih bitij ob izteku potujoče razstave Japonske fundacije Sprevod nadnaravnih bitij yōkai iz Japonske (na ogled še do nedelje, 13. junija 2021).

Umetniki Irena Kazazić, Brane Širca, Matjaž Stražar in Žiga Rehar bodo izvedli sodobno slikarsko upodobitev sveta nenavadnih imaginarnih bitij.

Navdih in idejo za izvedbo tovrstne slikarske interpretacije sta našla kuratorja dogodka v vodoravnih zvitkih – emakijih, ki so na ogled na japonski razstavi v SEM,  na katerih so upodobljene raznolike podobe nočnih divjih sprevodov yōkaijev. Med njimi je najbolj znan zvitek Nočna parada stotih demonov. Konceptu pa je botrovala ideja o recikliranju starih 10-metrskih transparentov muzeja, ki postanejo slikarsko platno.

Slikanje poteka od 7. – 9. junija 2021, 7. in 8. junija v razstavni hiši SEM, 9. junija med 11.00 in 17.00 na ploščadi pred muzejem oz. v razstavni hiši v primeru slabega vremena. 9. junija ob 18.00 bo odprtje instalacije nastalih slikarskih del v parku pred Kavarno SEM.

Slike bodo na ogled do 20. junija 2021 v parku  Kavarne SEM.
Kuratorja: Nina Zdravič Polič in Žiga Rehar, Slovenski etnografski muzej

O slikarjih:
Diplomirana slikarka Irena Kazazić, v raziskovanju subtilne plati popa, likovni svet gradi z živimi barvami in močno izrazno poetiko. Svoja dela rada implicira v različnih medijih (moda, glasba, design, književnost) v ta namen rada sodeluje z izvajalci uporabne umetnosti. Dela predstavlja na številnih razstavah v Sloveniji in tujini. Živi in dela v Ljubljani.

Diplomirani slikar Brane Širca živi in ustvarja v Ljubljani, redno razstavlja po Sloveniji in tujini, prejel je nekaj priznanj in nagrad, udeležuje se simpozijev in kolonij ter vodi grafične in likovne delavnice. Pri svojem ustvarjanju in delih uporablja različne pristope in materiale, raziskuje različne tehnike od kiparstva, grafike do slikanja. Zanimajo ga različni vidiki človeškega življenja, prepričanj in vrednot.

Matjaž Stražar, diplomirani slikar iz Ljubljane, je umetnik, čigar delo obsega širok tematski razpon. Raziskoval je vpliv fotografije na slikarstvo, poleg slikarstva se ukvarja z videom, v zadnjem obdobju pa ga zanimajo predvsem mobili (giblivi kipi – slike) ter alternativni viri energije. Njegova dela odsevajo smisel za humor in zavedanje sodobnega časa. Kot pravi sam: »Življenje jemljem smrtno resno z vsem dolžnim humorjem!«

Slikar in restavrator Žiga Rehar iz Ljubljane je svoj slikarski izraz razvil z metodo naključnega, strukture na njegovih slikah so zavite v sistem mikro in makrozakonitosti, ki pričajo o grobih in egocentričnih posegih človeka na eni in vsemogočni moči narave na drugi strani. Njegova dela je bilo moč zaslediti na skupinskih in samostojnih razstavah, doma in v tujini.

Kontaktna oseba:
Nina Zdravič Polič, Slovenski etnografski muzej, T.: 300 87 00, etnomuz@etno-muzej.si