Slovenski etnografski muzej

SEM 100 let: Praznujmo skupaj!

SEM 100 let: Praznujmo skupaj!

Sporočilo za javnost
Slovenski etnografski muzej                        
Ljubljana, 13. junij 2023

Osrednji praznični dogodek ob 100-letnici Slovenskega etnografskega muzeja

SEM 100 let: Praznujmo skupaj!            

Četrtek, 22. junij, od 13.00–23.00
Muzejska ploščad Metelkova, Metelkova 2, Ljubljana*

Slovenski etnografski muzej (SEM), najstarejša etnološka ustanova v Sloveniji, v letu 2023 praznuje 100-letnico svoje ustanovitve. Praznično leto s številnimi razstavami, publikacijami, izdajo priložnostne znamke ter drugimi dogodki obeležuje skozi vse leto, novi mejnik v muzejski zgodovini pa se bo zgodil z odprtjem nove stalne razstave Človek in čas, ki bo odprta v dveh delih: v juniju in v oktobru.
Vrhunec praznovanja se bo odvil na celodnevnem osrednjem prazničnem dogodku v četrtek, 22. junija, ko bo odprt prvi del nove stalne razstave Človek in čas: Prvih 100 in panojska razstava Nesnovna kulturna dediščina Slovenije: Ob 20-letnici Unescove Konvencije;  nastopili bosta zasedbi Čompe in Fake Orchestra z gosti, predstavila se bo bogata rokodelska dediščina na Rokodelskem SEMnju ter obeležila 100-letnica s slavnostnim programom SEM skozi čas, ki ga bo vodil Matjaž Pikalo. Kot se za 100 let spodobi, ne bosta manjkali niti torta niti zdravica …
Na ta dan bo tudi dan odprtih vrat s prostim vstopom na vse razstave in dogodke.

SEM je muzej o ljudeh za ljudi. Praznujmo skupaj njegovih prvih 100!

IZJAVA direktorice SEM, Natalije Polenec

»Slovenski etnografski muzej letos praznuje 100–letnico ustanovitve s sloganom SEM 100 let: Praznujmo skupaj! Obletnica je priložnost, ko se lahko zazremo v bogato preteklost muzeja, od skromnih a smelih začetkov, ko so muzejsko ekipo sestavljali ravnatelj, kustos in služitelj, do tega, da je danes SEM najstarejša in osrednja etnološka ustanova v Sloveniji z 11 kustodiati in številnimi podpornimi službami. Zaziramo se v prelomne dogodke v muzejski zgodovini ter hkrati ob obeleževanju visokega jubileja postavljamo nove mejnike.

Ob obletnici bomo v SEM odprli novo stalno razstavo Človek in čas; njen prvi del bo odprt 22. junija, drugi, osrednji del, pa v oktobru. Ob bogatem prazničnem programu razstav in dogodkov, ki smo ga pripravili z mislijo na najširšo publiko in ki potekajo skozi vse leto – pa predvsem praznujemo! V čast mi je, da vas lahko povabim na osrednji praznični dogodek ob 100– letnici Slovenskega etnografskega muzeja, ki bo v četrtek, 22. junija in skupaj obeležimo prvih 100!«   

PROGRAM OSREDNJEGA PRAZNIČNEGA DOGAJANJA

20.00 SEM 100 let: Praznujmo skupaj! osrednja slavnostna prireditev          

Slavnostni nagovori
SEM: sprehod skozi čas z Matjažem Pikalom

21.00 Čompe, koncert

Silvo Zupančič – kitara
Neža Zinaić – violina
Marjan Stanič – bobni, tolkala
Janez Škof – diatonična harmonika, vokal
Žiga Saksida – alt/bariton, saksofon
Jure Boršič –  alt saksofon, klarinet

CELODNEVNI PROGRAM

13.00  Odprtje panojske razstave Nesnovna kulturna dediščina Slovenije: Ob 20-letnici Unescove Konvencije  (travnik pred Kavarno SEM)

Na razstavi bo s pomočjo fotografij predstavljena bogata in raznovrstna nesnovna kulturna dediščina Slovenije, ki je še vedno živa in je bila do konca maja 2023 vpisana v Register (115 enot in 335 nosilcev). Predstavljene bodo tudi 6 enot, ki so bile vpisane na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.
Za kulturni program ob odprtju razstave bo poskrbela tamburaška skupina Kulturno umetniškega društva Božo Račič Adlešiči.

14.00–16.00  Strokovno srečanje ob obeležitvi 20-letnice Unescove Konvencije o varovanju nesnovne kulturne dediščine (dvorana UH SEM)

Nosilci, strokovnjaki in predstavniki Ministrstva za kulturo bodo predstavili dobre prakse varovanja nesnovne kulturne dediščine, ki so povezane z implementacijo Unescove Konvencije o varovanju nesnovne kulturne dediščine v Sloveniji.

17.00–19.30  Glasbe sveta: Fake Orchestra z gosti, koncert (ploščad pred SEM)

Igor Leonardi – kitara, sitar
Ana Vipotnik – glas
Primož Fleischman – saksofon, flavta
Tadej Kampl – bas
Lovro Bone –  bobni

glasbeni gostje:
Robert Owen – didgeridoo
Lazaro Hierezuello – tolkala, glas
Vasja Štukelj – tabla
Mamourou Sanou trio – tolkala
 
Glasbeno potovanje bo potekalo po naslednjih deželah: Avstralija, Indija, Balkan, Slovenija, Severna Amerika, Južna Amerika, Afrika.

17.00–22.00  Rokodelski SEMenj (ploščad pred SEM)

Na sejmu se bodo z izdelki in prikazi izdelovanja predstavili izbrani nosilci nesnovne kulturne dediščine, vpisani v Register NKD, ter rokodelci in oblikovalci, katerih izdelke je moč najti v Trgovini SEM:
Afrodita Hebar Kljun s klekljaricami LaceSpace (klekljanje),
Alenka Rupnik (tkanje),
Aljaž Vidrajz (mozaik),
Ana Cajhen (izdelovanje slamnikov),
Andreja Humar Gruden (klekljanje),
Boštjan Pavlič (izdelovanje potovalnih ur),
Daniela Roj, Knitke (kvačkanje),
Darko Korošec (izdelovanje glasbil),
Društvo za ohranjanje dediščine Gradež (ribniško suhorobarstvo),
Ivana Mikuž, lanene ženske (teritev, preja in tkanje iz lanu),
Karmen Prelog (klekljanje),
Ksenija Baraga, Baragaga (pletenine),
Lončarski atelje SEM (lončarski izdelki),
Mateja Podkrajšek in Blažka Drnovšek, Flororo (naravni aromatični izdelki),
Mojca Tomšič in Barbara Lapuh, Tkalski atelje SEM (tkanje),
Primož Rojc (lesene igrače),
Rokodelci moravške doline (pletarstvo, veziljstvo, izdelovanje papirnatih rož),
Sabina Kremžar Pančur (lončarski izdelki),
Vlasta Mlakar (zeliščarski izdelki).

18.00 Napitnica prvemu delu nove stalne razstave Človek in čas: Prvih 100 (razstavna hiša SEM)

Ob praznovanju 100–letnice ustanovitve Slovenskega etnografskega muzeja bo odprt prvi del nove stalne razstave Človek in čas, ki nosi podnaslov Prvih 100 ter pripoveduje zgodbo o muzeju, njegovem času, mejnikih in njegovi rasti – skozi 100 predmetov. Drugi, osrednji del nove stalne razstave, bo odprt v začetku oktobra, s podnaslovom Od ponedeljka do večnosti.
 
Prvi del nove stalne razstave Prvih sto bo predstavil 100 predmetov, ki pripovedujejo vsak svojo neponovljivo zgodbo o svojem izvoru, izdelovalcih in uporabnikih, ter o njihovem življenju v muzeju. Skozi čas predmete in življenja z njimi povezanih ljudi gledamo skozi različna očala, saj različna obdobja ljudem prinašajo drugačne izkušnje. SEM je tako most, ki nas s pričevalnostjo zbranih predmetov venomer znova povezuje s preteklostjo in prihodnostjo.  
V 100 letih delovanja je muzej zbral 40.000 predmetov slovenske in zunajevropske kulturne dediščine, ki pričajo o kulturi in načinih življenja od 17. stoletja do danes; pri čemer je glavnina predmetov iz 19. in 20. stoletja.

Na razstavi so predstavljeni predmeti, ki pričujejo o oblačilni kulturi, kot je na primer rekonstrukcija noše iz  Valvasorjeve Slave Vojvodine Kranjske; govorijo o izjemnosti, kot so rezljana vrata iz Poljanske doline; o uporabnosti, kot je gostilniški inventar iz začetka 20. stoletja; o ustvarjanju v času, kot je kreacija Sončnica oblikovalca Alana Hranitelja; spominjanju, kot je kovček izseljenke; o pripadnosti, ki jo začutimo ob delovnem oblačilu gasilca. Del razstave odseva srečevanja Slovencev s kulturami sveta, kamor so med drugim umeščeni Smejoči Buda iz Kitajske in mokasini, značilno obuvalo severnoameriških ljudstev.

SEM je tukaj že 100 let. Z njim je tudi 100 zgodb predmetov iz njegove zakladnice.

Avtorice zasnove in kustosinje razstave: Sonja Kogej Rus, mag. Adela Pukl in Barbara Sosič.

PROST VSTOP v muzej med 10.00 in 23.00!

RAZSTAVE NA OGLED: Sveti konji – nebesni jezdeci / Peš, s kolesom, vlakom in tovornjakom: Terenske raziskave Orlovih ekip / Belo zlato: Zgodbe o bombažu / Ljudska umetnost med domom in svetom: Zbirki SEM in ljudske umetnosti NSK skupine IRWIN / Plečnikova Lectarija / Med naravo in kulturo

*V primeru dežja bo program do 20.00 potekal v SEM, od 20.00 naprej pa v Športni dvorani Tabor (Tabor 134, Ljubljana), ki je v neposredni bližini muzeja.

Pokrovitelji: Alpski smučarski muzej Elan, Žito, Timing Ljubljana, Klet Brda
Medijski pokrovitelji: Delo, Mladina, VAL 202, Europlakat, MediaBus

Kontakti za dogodek:
-    Maja Kostric Grubišić, Služba za komuniciranje SEM, E: maja.kostric@etno-muzej.si, T 01 30 08 710
-    Irena Plešivčnik, Služba za komuniciranje SEM: irena.plesivcnik@etno-muzej.si, 01 30 08 798

Kontakti za razstavo Človek in čas: Prvih 100:
-    Sonja Kogej Rus, vodja oddelka za muzejsko pedagogiko in andragogiko, T 386 (0) 1 300 87 50, E: sonja.kogej-rus@etno-muzej.si
-    mag. Adela Pukl, kustosinja za duhovno kulturo, T 386 (0) 1 300 87 86, E adela.pukl@etno-muzej.si
-    Barbara Sosič, kustosinja za kulturo gospodarskih načinov in prometa in transporta, T 386 (0) 1 300 87 49, Ebarbara.sosic@etno-muzej.si

Audio 
Vabilo