Slovenski etnografski muzej

Dr. Tanja Roženbergar
Datum objave 
19. september 2022

Podelitev odlikovanja dr. Tanji Roženbergar in priznanja dr. Mariji Mojci Terčelj

Sporočilo za javnost
Slovenski etnografski muzej                        
Ljubljana, 16. september 2022

V petek, 23. septembra 2022 ob 12.00 bo v Slovenskem etnografskem muzeju potekal slavnostni dogodek, na katerem bo odlikovanje za projekt La Doctora: Življenje in delo slovenske znanstvenice v Paragvaju prejela dr. Tanja Roženbergar, ki ji ga bo podelil g. Julio Enrique Mineur, poslanec Častne poslanske zbornice Republike Paragvaj. Priznanje Veleposlaništva Paragvaj v Sloveniji s sedežem na Dunaju bo za isti projekt prejela dr. Marija Mojca Terčelj, izročil ji ga bo Nj. Eksc. g. Juan Francisco Facetti Fernández, veleposlanik.

Uspešen in odmeven projekt La doctora - življenje in delo slovenske znanstvenice v Paragvaju je rezultat večletnega timskega dela in mednarodnih sodelovanj ter medinstitucionalnih povezovanj. K njegovi odličnosti in odmevnosti so prispevali kolegice in kolegi, raziskovalci, ustvarjalci in strokovni sodelavci iz Slovenije in Paragvaja ter predstavniki diplomacije obeh držav. Vse je povezoval isti cilj – predstavitev življenja in dela Slovenke, dr. Branislave Sušnik (1920-1996), raziskovalke Paragvaja in njegovih ljudi s področja etnologije, antropologije in etnolingvistike na razstavi v Slovenskem etnografskem muzeju in širše.

Projekt La Doctora - življenje in delo slovenske znanstvenice v Paragvaju, ki ga je med letoma 2018 in 2022 vodila dr. Tanja Roženbergar, etnologinja in do leta 2021 direktorica Slovenskega etnografskega muzeja,  je potekal na mednarodnem nivoju in vključeval sodelavce in partnerje iz strokovnih, muzeoloških, raziskovalnih in diplomatskih sfer.

»Avtorsko in kreativno sodelovanje z oddaljeno deželo Paragvaj je bilo zaradi fizične oddaljenosti pa tudi različnih družbenih razmer velik izziv, za uspešen projekt je bila zato potrebna velika mera prožnosti in medsebojnega zaupanja. Zaradi pandemije Covid 19, ki se je razmahnila ravno v času poteka projekta, je bilo nujno hitro prilagajanje metod dela, razstavnih konceptov in komunikacije, le tako se je delo lahko nadaljevalo kljub mnogim omejitvam in problemom povezanimi s pandemično krizo v svetu. Odločitev za spletne predstavitve, pripravo hibridnega modela razstave (fizična razstava z virtualnimi vsebinami) in digitalizacijo  gradiva,  je oblikovala novo muzejsko izkušnjo avtorske skupine  in publike. Zato je uspešen zaključek, ki je rezultiral v občasni razstavi v SEM, digitalizaciji gradiva v Etnografskem  muzeju dr. Andrés Barbero v Asunciónu in novi zbirki digitalnih podatkov, dostopni v Slovenskem etnografskem muzeju, še toliko večji dosežek … Kot vodja projekta sprejemam Odličje z veliko častjo in odgovornostjo in ga hkrati delim z vsemi, ki so prispevali k uspešnemu in prepoznavnemu projektu« je zapisala dr. Roženbergar.

Za razvoj sodelovanja  je bilo ključno povezovanje z Etnografskim muzejem dr. Andrés Barbero v  Asunciónu, Paragvaj, ki ga je vse do svoje smrti vodila in razvijala dr. Branislava Sušnik. Ga. Adelina Pusineri, sedanja direktorica ter dolgoletna strokovna sodelavka Sušnikove, je bila ena prvih pobudnic strokovnega sodelovanja, stota obletnica rojstva dr. Branislave Sušnik, leta 2020, pa je pomenila dobro priložnost za uresničitev  razstavnega projekta v Slovenskem etnografskem muzeju. Raziskavo in razstavni koncept je izvedla in zasnovala dr. Marija Mojca Terčelj, predavateljica na Fakulteti za Humanistične študije Univerze na Primorskem. Odlična poznavalka dela dr. Branislave Sušnik ter staroselskih skupin Paragvaja je že kot kustodinja Slovenskega etnografskega muzeja opravila v Paragvaju več terenskih raziskav in ohranjala reden stik s kolegicami v Paragvaju. Na podlagi dolgoletnega proučevanja gradiva, poznavanja zbirk in razmer je dr. Marija Mojca Terčelj koncipirala razstavo, ki predstavlja ključna dela dr. Sušnikove in njene odprave med staroselska ljudstva Paragvaja.

Razstava »hkrati pripoveduje zgodbo o staroselskih skupnostih Chaca in vzhodno-paragvajskega gozda ter savane, katerim je Sušnikova namenila največ raziskovalne pozornosti. Imela je mnogotere darove, ki jih je v okviru treh poglavitnih dejavnosti: muzeologije, znanstveno-raziskovalnega in pedagoškega dela združila v nedeljivo strokovno izkušnjo«, je v uvodu k razstavi zapisala dr. Marija Mojca Terčelj.  

Razstava La doctora - življenje in delo slovenske raziskovalke v Paragvaju je bila na ogled od 20. aprila 2021 do 1. marca 2022 v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani. Spremljal jo je bogat spremljevalni razstavni program za različne publike in redna avtorska vodstva.

Avtorska ekipa razstave, in z njo Slovenski etnografski muzej, je za projekt La Doctora že prejela nagrado ICOM Slovenija za leto 2021 v kategoriji za mednarodno prepoznavne projekte.

Častni pokrovitelj razstave je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Razstavo je omogočilo Ministrstvo za kulturo RS.

Kontakt:  
dr. Tanja Roženbergar, Slovenski etnografski muzej, E: tanja.rozenbergar@etno-muzej.si, T: 01 / 3008 790.
Služba za komuniciranje SEM, E: etnomuz@etno-muzej.si, T: 01 300 87 00

Dr. Marija Mojca Terčelj