Slovenski etnografski muzej

Muzeji za izobraževanje in raziskovanje
Datum objave 
14. maj 2024

Muzeji za izobraževanje in raziskovanje

Sporočilo za javnost
Ljubljana
13. maj 2024

Muzeji za izobraževanje in raziskovanje, skupna razstava plakatov državnih muzejev Slovenije
18. maj–9. september 2024, Muzejska ploščad Metelkova

Muzeji smo dinamična izobraževalna središča, ki spodbujamo radovednost, ustvarjalnost in kritično mišljenje. V okviru mednarodnega muzejskega dne, ki ga vsako leto praznujemo 18. maja, želimo javnost povabiti k razmisleku o izobraževanju v prihodnosti.

Letošnja tema mednarodnega muzejskega dne Muzeji za izobraževanje in raziskovanje, ki ga organizira Mednarodni muzejski svet ICOM, poudarja pomen muzejev kot dinamičnih izobraževalnih ustanov, ki spodbujajo učenje odkrivanja in razumevanja različnih kultur. Muzeji skrbijo za izmenjavo in bogatenje kultur, krepijo vzajemno razumevanje, sodelovanje in mir med narodi.

Slovenski državni muzeji smo pripravili skupno panojsko razstavo, ki bo na ogled pred Kavarno SEM pri Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani, kjer se vsak muzej predstavlja s svojimi aktualnimi programi in vsebinami, ki v središče postavljajo izobraževanje in raziskovanje.

Z uvodno besedo nas tokrat nagovarja Nataša Robežnik, v.d. direktorice Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije:

»Sodobni muzeji so ustanove, ki delujejo v korist družbe, raziskujejo, zbirajo, konservirajo, interpretirajo ter razstavljajo snovno in nesnovno dediščino. Muzeji so odprti za javnost, dostopni in vključujoči, spodbujajo raznovrstnost in trajnostni razvoj. Delujejo v sodelovanju s skupnostmi, pri čemer omogočajo raznovrstne izkušnje, ustvarjalnost in kritično mišljenje. Ob letošnjem mednarodnem muzejskem dnevu je še posebej poudarjena vloga muzejev na področju izobraževanja in raziskovanja. Z aktivno vključenostjo občinstva so muzeji postali prostor sodelovanja in soustvarjanja znanja. Muzejske izkušnje se oblikujejo skozi interakcijo med obiskovalci in muzejsko vsebino, kar omogoča obiskovalcem, da so aktivni ustvarjalci svojih izkušenj. Muzeji ponujajo raznolike in prilagodljive izobraževalne programe, saj vsak obiskovalec vstopa v muzej s svojimi osebnimi izkušnjami, znanji in pričakovanji. Obiskovalcem so na voljo vodeni ogledi, interaktivne vsebine, delavnice, predavanja, virtualni ogledi ali druge oblike dejavnosti, ki jim omogočajo, da izberejo tiste, ki so zanje najprimernejše. Muzeji nudijo tudi kulturno izmenjavo, ki sodobno družbo bogati z znanjem in izkušnjami. So prostori dialoga in medkulturnega razumevanja ter mesta srečevanja različnih pogledov, tradicij in identitet. S tem prispevajo k ustvarjanju bolj vključujočih in strpnih skupnosti. Nekateri muzeji delujejo tudi kot raziskovalna središča, kjer potekata študij in proučevanje kulturne dediščine. Slovenski muzejski strokovnjaki sodelujejo pri znanstvenih raziskavah, odkrivajo nova dejstva in pomembno prispevajo k razumevanju dediščine. Skratka, sodobni muzeji so dinamična središča izobraževanja, raziskovanja in kulturnega dialoga, ki zagotavljajo celostno izobraževalno izkušnjo za različne ciljne skupine. Vabljeni, da obiščete muzeje in se iz preteklosti učite za sedanjost.«

VLJUDNO VABLJENI!

Pri razstavi sodelujejo:
Moderna galerija (MG+MSUM)
Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije
Muzej športa
Muzej krščanstva na Slovenskem
Narodna galerija
Narodni muzej Slovenije
Prirodoslovni muzej Slovenije
Slovenska kinoteka in Muzej slovenskih filmskih igralcev
Slovenski etnografski muzej
Slovenski gledališki inštitut – Gledališki muzej (SLOGI)
Slovenski šolski muzej
Tehniški muzej Slovenije
Vojaški muzej Slovenske vojske
Muzej za arhitekturo in oblikovanje

Več informacij:
Ana Kandare, Muzej za arhitekturo in oblikovanje I T: +386 1 548 42 89 I E: ana.kandare@mao.si
Smilja Štravs, Muzej za arhitekturo in oblikovanje | T: +386 51 269 974 I E: prmao@mao.si