Datum objave
15. september 2006

Sporočilo za javnost

Ljubljana, 15. september 2006

Slovenski etnografski muzej gostitelj mednarodnega znastvenega simpozija Etnomuzikologija in etnokoreologija v vzgoji in izobraževanju: Bistvena vprašanja aplikativne znanosti

Slovenski etnografski muzej bo od 21. do 23. septembra 2006 gostil mednarodno znanstveni simpozij na temo bistvenih vprašanj etnomuzikologije in etnokoreologije v vzgoji in izobraževanju. Pobudnik simpozija je izr. prof. dr. Svanibor Pettan, predstojnik Katedre za etnomuzikologijo na Oddelku za muzikologijo Filozofske fakultete, Univerza v Ljubljani.

Gre pravzaprav za projekt, ki  je zastavljen večplastno in njegove posamezne komponente se medsebojno prepletajo in dopolnjujejo. Komponente so naslednje:

Mednarodni znanstveni simpozij Etnomuzikologija in etnokoreologija v vzgoji in izobraževanju: Bistvena vprašanja aplikativne znanosti; sestanek upravnega odbora Mednarodnega sveta za tradicijsko glasbo (International Council for Traditional Music, ICTM), vodilnega svetovnega združenja etnomuzikologov in etnokoreologov; srečanje slovenskih znanstvenikov in članov ICTM-ovega upravnega odbora; srečanje slovenskih znanstvenikov in članov ICTM-ovega upravnega odbora z organizatorji 39. ICTM-ove svetovne konference, ki bo potekala julija 2007 na Dunaju in glasbeno-plesno sodelovanje (delavnici alikvotnega petja ter slovenskih ljudskih plesov), ki ga pripravljajo slovenski organizatorji in ICTM-ov upravni odbor.

Pri njegovi organizaciji sodelujejo Slovenski nacionalni odbor pri ICTM-u, Glasbenonarodopisni inštitut ZRC SAZU, Slovenski etnografski muzej, Znanstvenoraziskovalni inštitut Filozofske fakultete, Akademija za glasbo, Slovensko muzikološko društvo in Kulturno društvo Folk Slovenija.

Osnovni namen znanstvenega udejstvovanja je razširjanje in poglabljanje znanj, ki nam pomagajo razumeti svet, v katerem živimo. Vedno več znanstvenikov želi narediti še korak naprej in pridobljeno znanje aplicirati na reševanje konkretnih težav. Glede na splošno sprejeto modrost, da je težave lažje preprečiti kot zdraviti posledice le-teh, simpozij poudarja vzgojo in izobraževanje kot najbolj neposredno in učinkovito priložnost za aplikacijo znanstvenih dognanj o glasbi in plesu.

Etnomuzikologi in etnokoreologi iz petnajstih držav v različnih delih sveta (Avstrija, Avstralija, Francija, Hrvaška, Irska, Južnoafriška Republika, Kanada, Malezija, Nemčija, Nizozemska, Norveška, Slovenija, Srbija, Velika Britanija, ZDA), ki so predstavniki različnih generacij in raziskovalnih tradicij, bodo kritično ovrednotili dosedanje izkušnje in predstavili nove vizije prenosa raziskovalnih dosežkov v vzgojno-izobraževalno domeno. Poudarek bo na povezavah med teorijo in prakso, na metodah poučevanja in učenja glasbe in plesa ter na strategijah pri pripravljanju učbenikov, nosilcev zvoka in slike in drugih gradiv.

Simpozij Etnomuzikologija in etnokoreologija v vzgoji in izobraževanju: Bistvena vprašanja aplikativne znanosti je prvi korak v načrtovanju študijske skupine, ki bo pod okriljem Mednarodnega sveta za tradicijsko glasbo (ICTM) zagotavljala redna srečanja znanstvenikov, predstavljala forum za diskusije in omogočala ter pospeševala projektna sodelovanja. Prvi dan simpozija, 22. septembra 2006, bo potekal v znamenju 15-minutnih prispevkov znanstvenikov v angleškem jeziku, drugega dne, 23. septembra, pa bodo 15-minutne prispevke v južno slovanskih jezikih predstavili udeleženci iz Slovenije, Hrvaške in Srbije.

Simpozij, prav tako kot vse ostale dejavnosti, ki so del dogodka - z izjemo sestanka ICTM-ovega upravnega odbora - je odprt za javnost. Pričakujemo, da se bodo simpozija, srečanj in delavnic udeležili etnomuzikologi, etnokoreologi, muzikologi, glasbeni pedagogi, etnologi, kulturni antropologi in nasploh zainteresirana javnost.

Program simpozija (Kraj simpozija: Slovenski etnografski muzej, upravna hiša, Metelkova 2, Ljubljana)

Petek, 22. septembra, 9.00 – 18.00 (16 prispevkov v angleščini)

Člani ICTM-ovega upravnega odbora (11 prispevkov):

Adrienne Kaeppler (ZDA), Allan Marett (Avstralija), Wim van Zanten (Nizozemska), Stephen Wild (Avstralija), Marianne Bröcker (Nemčija), Beverley Diamond (Kanada), Patricia Opondo (Južnoafriška Republika), Svanibor Pettan (Slovenija), Jonathan Stock (Velika Britanija), Tan Sooi Beng (Malezija), Tran Quang Hai (Francija).

Predavatelji, posebej vabljeni zaradi teme simpozija (2 prispevka):

John O'Connell (Irska), Kjell Skyllstad (Norveška)

Organizatorji ICTM-ove svetovne konference (3 prispevki):

Regine Allgayer-Kaufmann (Avstrija), Gerlinde Haid (Avstrija), Ursula Hemetek (Avstrija)

Sobota, 23. septembra, 9.00 – 18.00 (12 prispevkov v slovenščini, hrvaščini in srbščini)

Alma Bejtullahu (Slovenija), Inge Breznik (Slovenija), Ana Hofman (Srbija, Slovenija), Katarina Juvančič (Slovenija), Bojan Knific (Slovenija), Metka Knific (Slovenija), Mojca Kovačič (Slovenija), Ivan Lešnik (Slovenija), Dario Marušič (Hrvaška, Slovenija), Albinca Pesek (Slovenija), Urša Šivic (Slovenija), Nataša Visočnik (Slovenija).

Kontaktna oseba:

Izr. prof. dr. Svanibor Pettan

svanibor.pettan@guest.arnes.si

Sporočilo za javnost v Wordovi datoteki.