Slovenski etnografski muzej

Baba wa Bambuti

Obisk misijonarja in antropologa Paula Schebeste na Slovenskem leta 1933 in njegova afriška zbirka v Slovenskem etnografskem muzeju
Datum objave 
15. december 2017
Kontakt 
Vabilo

Muzej krščanstva na Slovenskem v Stični vas v četrtek, 21. decembra 2017, ob 18. uri vljudno vabi na odprtje občasne razstave Baba wa Bambuti: Obisk misijonarja in antropologa Paula Schebeste na Slovenskem leta 1933 in njegova afriška zbirka v Slovenskem etnografskem muzeju.

 Razstavo bo predstavil dr. Marko Frelih, kustos za afriške zbirke v Slovenskem etnografskem muzeju.

Muzej krščanstva na Slovenskem v okviru svojega poslanstva načrtno dokumentira misijonsko delovanje Slovencev po svetu od 19. stoletja dalje. V sodelovanju s Slovenskim etnografskim muzejem (SEM) že več let zbira podatke o misijonarjih in misijonarkah v Severni in Južni Ameriki, v Afriki in Aziji.

Panojska razstava z izbranimi muzejskimi eksponati v ospredje postavlja predstavitev avstrijskega misijonarja in antropologa dr. Paula Schebesto, ki je oktobra 1933 prišel v Slovenijo in za širšo javnost pripravil predavanja o svojih antropoloških raziskavah v pragozdovih Konga. Predavanja so bila zelo odmevna predvsem zaradi privlačne, eksotične vsebine, ki je bila povezana z ljudmi, ki so jih vsi poznali pod imenom Pigmejci. Schebesta je odprl nove poglede na ljudstvo, ki ga je imenoval Bambuti in je kritično ocenil stereotipne predstave in predsodke o majhnih ljudeh. Schebestova predavanja v Ljubljani, Celju in v Mariboru so spremljali tudi slovenski časopisi in objavljali zanimive prispevke. Ker so bile njegove terenske raziskave med drugim osredotočene na dokumentiranje verskih predstav o Bogu, o stvarjenju in večnem življenju, je Schebesta pritegnil tudi pozornost slovenskih teologov. Med njimi je bil dr. Lambert Ehrlich, profesor primerjalnega veroslovja na Teološki fakulteti v Ljubljani, ki je s Schebesto sodeloval v misijonskem središču v Mödlingu pri Dunaju. Verjetno ga je prav Ehrlich povabil v Slovenijo in organiziral njegova predavanja. Shebesta je Ehrlichu podaril manjšo zbirko različnih predmetov (nakit, orožje, orodje, kačjo in krokodiljo kožo, itd.). Zbirka, ki šteje 96 inventariziranih enot, pripada različnim etničnim skupinam ljudstva Bambuti in njihovim sosedom na obsežnem ozemlju pragozda ob reki Ituri v Kongu. Vsi predmeti so danes shranjeni v Slovenskem etnografskem muzeju in sodijo med dragocene materialne vire, ki dokumentirajo izjemno afriško kulturno dediščino, s katero so se Slovenci seznanili po zaslugi dr. Paula Schebeste jeseni leta 1933.

Dr. Marko Frelih, muzejski svetnik

Muzej krščanstva na Slovenskem je izdal tudi spremno publikacijo:

Marko Frelih, Renny Rovšnik, Anja Koren, 

BABA WA BAMBUTI: Obisk misijonarja in antropologa Paula Schebeste na Slovenskem leta 1933 in njegova afriška zbirka v Slovenskem etnografskem muzeju = BABA WA BAMBUTI: The visit of the missionary and anthropologist Paul Schebesta to Slovenia in 1933 and his African collection at the Slovene Ethnographic Museum, Stična 2017.

Razstava bo na ogled do 3. aprila 2018.

Vljudno vabljeni!                                               

Kontaktni osebi za razstavo:

dr. Marko Frelih, marko.frelih@etno-muzej.si in

mag. Nataša Polajnar Frelih, Muzej krščanstva na Slovenskem, 01 78 77 863.

Deli