Slovenski etnografski muzej

Življenjska zgodba Františka Vladimirja Foita
Kje 
Upravna hiša
Od 
8. junij 2023
Do 
16. junij 2023
Veleposlaništvo Češke

Življenjska zgodba Františka Vladimirja Foita

Razstava "Življenjska zgodba Františka Vladimirja Foita" na devetih panojih pripoveduje izjemno zanimivo življenjsko zgodbo akademskega češkega kiparja Foita in njegove žene Irene, ki je bila polna dogodivščin in nepričakovanih preobratov, ter osvetljuje okoliščine njunega prihoda v Velenje, kjer se je njegova življenjska pot nesrečno končala.

Foit, kipar in popotnik, je eden tistih Čehov, ki so pomembno zaznamovali slovensko kulturno zgodovino.

Foitovo veliko navdušenje nad afriško umetnostjo, ki ga je očarala že med študijem, ga je pripeljalo do potovanja v Afriko. Potovanje je omogočila Karlova univerza, saj je soustanovitelj Hrdličkovega muzeja izrazil zanimanje za doprsne kipe Afričanov, s katerimi bi dopolnil muzejske zbirke. František Foit se je v Afriko odpravil še drugič, takrat ga je spremljala žena Irena. Drugo potovanje, ki naj bi trajalo eno leto, se je zaradi takratnih družbenih in političnih razmer v Afriki in na Češkoslovaškem podaljšalo za 23 let.

Razstava predstavlja njuno bivanje v Afriki, približuje Františka Foita kot umetnika, raziskovalca in profesorja ter opisuje okoliščine leta 1968 kot prelomnico v češkoslovaški zgodovini. Dogodki leta 1968 so močno zaznamovali tudi življenje zakoncev Foit, ki sta se leta 1971 zaradi prepovedi vrnitve na Češkoslovaško naselila v Velenju, kjer sta velik del gradiva in dokumentacije, ki sta jo zbrala v Afriki, podarila Muzeju Velenje.

Zbirka Františka Foita, ena najpomembnejših afriških zbirk na slovenskih tleh, je bila po mnenju strokovnjakov v tistem času ena največjih v Srednji Evropi. Prvič na ogled  je bila postavljena že leta 1971 in je danes del stalne razstava na Velenjskem gradu.

Idejo za razstavo je zasnoval veleposlanik Češke republike v Ljubljani Juraj Chmiel, avtorji razstave pa so Veronika Bělecká in Katija Gale zaposlene na veleposlaništvu skupaj s kustosinjo Muzeja Velenje Tanjo Verboten, ki je zagotovila vso potrebno gradivo. Prevod v slovenščino je opravila Ksenija Mravlja, grafično oblikovala Tereza Tejklová. Razstavo je financiralo Ministrstvo za zunanje zadeve Češke republike.

Razstava je na ogled do 16. junij 2023 od ponedeljka – petka: 9.00 – 19.00
Slovenski etnografski muzej (upravna hiša SEM, 2. nadstropje), Metelkova 2, Ljubljana

Vstop prost!

Povezani dogodki

Življenjska zgodba Františka Vladimirja Foita
08.06.2023
Slovenski etnografski muzej in Veleposlaništvo Češke republike v Ljubljani Vas vljudno vabita na...
Upravna hiša
četrtek, 8. junij 2023 - 13:00