Slovenski etnografski muzej

Ženske, ki vezejo pripoved. Fotografija: Tjaša Bavcon
Kje 
Razstavna hiša
Od 
20. december 2018
Do 
31. marec 2019

Ženske, ki vezejo pripoved / Story of Women, osebna razstava

Ženske, ki vezejo pripoved / Story of Women je projekt o tekstilno duhovnem popotovanju žensk, različnih starosti, narodnosti, verskih izpovedi in življenjskih okoliščin.

Pod okriljem oblikovalsko umetniške skupine Oloop in dobrodelnega človekoljubnega Društva Up je nastajal osem mesecev. V projekt so vključene pripovedi in ročno delo žensk iz jeseniške Hiše sreče in prosilk za azil iz ljubljanskega Azilnega doma. Projekt se zaključuje z odprtjem velike Vezene tekstilne stene in predstavitvijo kratkega filma Ženske, ki vezejo pripoved, v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani, v četrtek, 20. 12. 2018 ob 18.00 uri.

Vezena tekstilna stena – Kaj te prebuja in osrečuje? Kaj je pomembno – zate?
Na začetku smo ustvarile krog zaupanja – izhodišče za povezovanje in ustvarjanje, znotraj katerega smo odprle vprašanja in poslušale individualne pripovedi. Iz nastalih zapisov smo izluščile ključne besede, ki so postale gradniki za likovno interpretacijo vzorcev, zgrajenih iz drobnih črt, našega vezilskega notnega zapisa. Kot kontrast običajni vezenini, ki se prilega roki in telesu, smo naše pripovedi zapisale v prostorsko doživetje, na veliko vezilsko tekstilno steno, ki se dotika tal. Vezena tekstilna stena je nastajala v Hiši sreče na Jesenicah in v Azlinem domu v Ljubljani.

Projekt Ženske, ki vezejo pripoved / Story of Women sofinancirajo U.S. Embassy Ljubljana, Javni sklad republike Slovenije za kulturne dejavnosti, Zavod Oloop in Človekoljubno dobrodelno društvo UP.

Fotografija: Tjaša Bavcon

Ženske, ki vezejo pripoved. Fotografija: Tjaša Bavcon Ženske, ki vezejo pripoved. Fotografija: Tjaša Bavcon Ženske, ki vezejo pripoved. Fotografija: Tjaša Bavcon Ženske, ki vezejo pripoved. Fotografija: Tjaša Bavcon

Povezani dogodki

Ženske, ki vezejo pripoved
20.12.2018
Prijazno vas vabimo na odprtje razstave Ženske, ki vezejo pripoved / Story of Women Razstava spada...
četrtek, 20. december 2018 - 18:00