Slovenski etnografski muzej

Trije pogledi na Sever

Kje 
Razstavna hiša
Od 
1. julij 2009
Do 
18. oktober 2009
Trije pogledi na Sever

Gostujoča fotografska razstava iz Muzejskega centra Vapriikki (Tampere, Finska) v Slovenskem etnografskem muzeju je plod sodelovanja med obema ustanovama.

Večini likovnih umetnikov in fotografov je sever pomenil deželo daleč on njihovega lastnega življenjskega okolja – juga. Pomenil jim je ne samo zemljepisno področje, ampak tudi nekakšno stanje duha. Dojemanje severa se je spreminjalo glede na to, ali se je opazovalec osredotočil na ljudi ali na pokrajino: nekateri so se bolj posvetili prebivalcem severa, drugi njegovi nedotaknjeni, prazni divjini.

Trije pogledi na sever je razstava, ki predstavlja tri posebne odnose do severa: antropologov, pohodnikov in romantikov sever. V svojih pogledih na sever se fotografije razlikujejo po obravnavi njegovih prebivalcev in narave. Nekateri posnetki portretirajo prebivalce območja, drugi se bolj posvečajo neobljudeni pokrajini.

Razstava predstavlja posnetke petih fotografov: Samuli Paulaharju (1875−1944), Erkki Ala-Könni (1911−1996), Raimo O. Kojo (rojen 1939), Eero Rasi (rojen 1951), and Hannu Sinisalo (rojen 1952). Njihovi posnetki ustvarjajo negibno in brezčasno ohranjene vtise severa.

Kustodinja in koordinatorka razstave v SEM: Nina Zdravič Polič v sodelovanju z Marjo-Ritta Saloniemi, Muzejski center Vapriikki, Tampere

Oblikovanje razstave: arch. Mojca Turk

Deli