Slovenski etnografski muzej

Logotip
Kje 
Razstavna hišaPloščad
Od 
15. oktober 2019
Do 
17. november 2019

TRANS-FORM:ACTION

TRANSFORM je ambiciozen projekt povezovanja umetniških akademij Jugovzhodne Evrope, ki bienalno poteka že od leta 2009. Mladim ustvarjalcem omogoča profesionalno predstavitev v okviru obsežne mednarodne skupinske razstave, s tem pa pomembno prispeva k razvoju mednarodnega sodelovanja visokošolskih institucij na področju vizualnih umetnosti.

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani (UL ALUO) je uspešno sodelovala na vseh dozdajšnjih razstavah projekta v tujini, v letu 2019 pa je ob 100-letnici Univerze v Ljubljani prevzela organizacijo in izvedbo razstave ter spremljevalnega programa v Ljubljani na več lokacijah: Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Narodni muzej Slovenije – Metelkova, Slovenski etnografski muzej, Galerija Nočna Izložba Pešak – AKC Metelkova Mesto in ploščad Muzejske četrti Metelkova.

Na letošnji razstavi, poimenovani TRANS-FORM:ACTION sodelujejo študentke in študenti akademij iz Zagreba, Sofije, Bukarešte, Skopja, Istanbula in Ljubljane.

DELAVNICA

V okviru projekta je potekala tudi 10-dnevna delavnica PROSTOR V SPREMEMBI/PLACE IN TRANSFORMATION z izbranimi študenti gostujočih partnerskih akademij. Rezultati delavnice so del razstave TRANS-FORM:ACTION, predstavljene so na ploščadi Muzejske četrti Metelkova, v Slovenskem etnografskem muzeju in v Galeriji Nočna izložba Pešak v AKC Metelkova mesto.

Udeleženci delavnice PROSTOR V SPREMEMBI: Nadja Andželović (Ljubljana), Denis Dražetić (Ljubljana), Andrei Dragomir (Bukarešta),  Alexandru Daniel Florea (Bukarešta), Luka Harej (Ljubljana), Stefan Ivanov (Sofija),  Ezgi Kılıç (Istanbul), Polona Pečan (Ljubljana), Maj Pregelj (Ljubljana), Katarina Prislan (Ljubljana), Adelin Răzvan Ursulescu (Bukarešta), Laura Stojkoski (Zagreb), Nina Tovornik (Ljubljana), Merve Vural (Istanbul), Denis Vučko (Ljubljana)

PERFORMANCE

Ob razstavi bo ob torkih in petkih med 22.10 in 15.11.2019 (razen 1. november), med 14.00 – 14.45 potekal tudi Transform_2019_ performans in sicer po poti od galerije ŠKUC pa vse do Muzejske ploščadi na Metelkovi. Tu bo izvajalka performansa obiskala vse tri lokacije Transform-e(SEM, NMS, MSUM). Performans je pripravila  Lene Lekše, izvajalka performansa pa je Chen Zhang. Ta se bo sprehodila po muzeju in predstavila projekt imenovan GEENBERG, ki govori o umetni gori, ustvarjeni na internetu.