Slovenski etnografski muzej

Od 
28. junij 2007
Do 
27. januar 2008

Katalog

Togo Album 1911 - 1914

28. junij 2007 - 27. januar 2008

Po sledeh fotografskega spomina na kraje in čas, ko je baron Anton Codelli vzpostavljal prvo radiotelegrafsko brezžično povezavo med Afriko in Evropo

Fotografska razstava Togo Album z izborom fotografij, ki jih hranita Slovenski etnografski muzej in Narodna in univerzitetna knjižnica v Ljubljani na zanimiv način beleži življenje dveh Slovencev, Antona Codellija in njegovega sodelavca Lea Poljanca, ki sta v nekdanji zahodnoafriški nemški koloniji Togo med letoma 1911 in 1914 za podjetje Telefunken postavljala prvo brezžično radiotelegrafsko postajo. Pospremi nas v leto 1913, ko je postaja Nauen pri Berlinu v Nemčiji vzpostavila prvo brezžično povezavo z Afriko. Signale so sprejeli iz majhne vasice Kamina v Togu. Tam je stala mogočna telegrafska postaja, ki jo je zgradilo podjetje Telefunken pod vodstvom barona Antona Codellija, znanega izumitelja iz Ljubljane. Codelli je ob gradnji skrbel tudi za fotografsko dokumentacijo, pri tem pa mu je pomagal še rojak Leo Poljanec. Skupaj s Hinkom Keslerjem, ki je prav tako nekaj časa preživel v Togu, so ustvarili obsežen fond fotografskega gradiva, ki je zelo pomemben za zgodovino razvoja brezžične telegrafije.

Razstava prikazuje tudi številne zanimive posnetke iz vsakdanjega življenja domačinov v Togu. Vključuje prizore, ki jih moderna doba ne pozna več, njihova raznolika vsebinska pričevalnost pa pomeni izjemen prispevek za študij afrikanistike. O avanturističnem duhu barona Codellija najlepše pričajo fotografije iz leta 1913, ki prikazujejo prizore iz snemanja filma "Bela boginja iz Wangore". Po dosedanjih ugotovitvah je bil to prvi igrani film na afriških tleh. Codelli je bil producent filma, njegova mama Rozalija je zanj napisala scenarij, Poljanec pa je v filmu igral stransko vlogo. Vlogo boginje je igrala nemška igralka Meg Gehrts, iz Nemčije je bil tudi režiser Hans Schomburgk, za kamero pa je stal Anglež James Hodgson. Film ni več ohranjen, zato so te fotografije še toliko bolj dragocene, saj osvetljujejo eno od neobičajnih poglavij evropske zgodovine na afriških tleh.