Slovenski etnografski muzej

Pogled na Bukovski Vrh, 1954. Foto: Boris Orel
Kje  
Mestni muzej Idrija, razstavišče Nikolaja Pirnata, Grad Gewerkenegg, Idrija
Kaj 
Gostovanja
Od 
14. junij 2024
Do 
8. september 2024

Na obisku doma: Podobe naših ljudi, krajev, šeg in navad pred 70 leti

Slovenski etnografski muzej z razstavo Na obisku doma: Podobe naših ljudi, krajev, šeg in navad pred 70 leti gostuje v Idriji. Razstava je nastala v sodelovanju z Mestnim muzejem Idrija. Z izbranimi fotografijami, risbami, zapiski in predmeti, ki izvirajo s Cerkljanskega in jih kot dragoceno dediščino tradicionalne kulture hrani Slovenski etnografski muzej (SEM), prikazuje utrinke iz vsakdanjega življenja idrijsko-cerkljanskih krajev.

Gradivo so leta 1954 ustvarili in zbrali njegovi kustosi v okviru 11. terenske raziskave tako imenovanih Orlovih terenskih ekip. Izbor gradiva se po 70 letih hrambe v muzeju za kratek čas vrača v svoje izvorno okolje, da bi prebivalce teh krajev opomnil na pomen kulturne dediščine njihove preteklosti, ki jo je treba razumeti v sedanjosti in jo ohranjati tudi v prihodnosti.

Zanimanje etnologov SEM za idrijsko-cerkljanske kraje se ni končalo leta 1954, saj se je že leta 1959 na teren vrnila 16. Orlova ekipa, ki je raziskovala na Črnovrškem in na Vojskarski planoti, v sedemdesetih letih pa so raziskovali kulturo in način življenja rudarjev in njihovih družin v Idriji in njeni okolici ter pomagali pri postavitvi prve stalne razstave čipk v Mestnem muzeju Idrija.

S projekti, ki so vključevali področje etnologije, so se v idrijskem muzeju pričeli sistematično ukvarjati s prvo zaposlitvijo etnologinje v osemdesetih letih 20. stoletja. Posebno pozornost so namenjali proučevanju lokalnega prostora: načinu življenja v cerkljanskih vaseh in v rudarski Idriji, cerkljanskim laufarjem in klekljanju idrijske čipke. Njihove raziskave in objave so doprinesle tudi k vpisu klekljanja čipk v Sloveniji na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva leta 2018. Del razstave zato namenjamo predstavitvi klekljaric – tistih, ki so jih v 50. in 70. letih prejšnjega stoletja na terenu v fotografski objektiv ujeli člani Orlovih ekip, in vseh tistih neimenovanih, ki so sklekljale ogromno čipk, danes shranjenih v depoju idrijskega muzeja.

Razstava je nastala v okviru 42. festivala idrijske čipke. 

Avtorji razstave: Miha Špiček, Blaž Verbič, SEM; mag. Mirjam Gnezda Bogataj, MMI
Fotografije: Dokumentacija SEM

Člani enajste Orlove terenske ekipe, Novaki, 1954. Foto: Boris OrelZidani dvojni kozolec, Bukovski Vrh, 1954. Foto: Boris OrelKosec Anton Franko kosi travo u grivi, Bukovski Vrh 1, u Lipetah, 1954. Foto: Boris OrelPri Tišlerju v Otaležu klekljajo. Otalež 20, 1954. Foto: Boris Orel