Slovenski etnografski muzej

Branislava Sušnik

La Doctora: Življenje in delo slovenske znanstvenice v Paragvaju

Razstava pripoveduje življenjsko zgodbo dr. Branislave Sušnik, slovenske etnologinje, antropologinje in etno-lingvistke, ki jo je zgodovinska usoda ob koncu 2. svetovne vojne pahnila v novo, povsem drugačno kulturno okolje Paragvaja. Imela je mnogotere darove, ki jih je v okviru treh poglavitnih dejavnosti: muzeologije, znanstveno-raziskovalnega in pedagoškega dela združila v nedeljivo strokovno izkušnjo.  

Virtualni sprehod po razstavi

Razstava predstavi ključna dela Branislave Sušnik in odprave med staroselska ljudstva Paragvaja. Hkrati pripoveduje zgodbo o staroselskih skupnostih Chaca in vzhodno-paragvajskega gozda ter savane, katerim je avtorica razstave namenila največ raziskovalne pozornosti.

Na razstavi bodo v štirih zaokroženih vsebinskih ambientih (Branislava Sušnik: od Medvod do Asuncióna; Staroselske kulture Chaca; Staroselske kulture vzhodnega Paragvaja; Paragvaj) predstavljeni studijski posnetki muzejskih predmetov, ki jih je Sušnikova zbrala na svojih terenskih odpravah in so del zbirk Etnografskega muzeja Andrés Barbero Asunción,  njene avtorske terenske fotografije, obsežno dokumentarno in fotografsko gradivo in knjižne izdaje del dr. Branislave Sušnik.

Nosilec razstave je Slovenski etnografski muzej. Razstava nastaja v sodelovanju z Etnografskim muzejem Andrés Barbero v Asunciónu, Paragvaj, v katerem je dr. Branislava Sušnik vse do konca svojega življenja delala in bila njegova dolgoletna direktorica. Vsebinska vodja projekta je avtorica in kustodinja razstave dr. Mojca Terčelj, zunanja sodelavka, Fakulteta za humanistične študije, Univerza na Primorskem.

Častni pokrovitelj razstave La Doctora: Življenje in delo slovenske znanstvenice v Paragvaju je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.


Razstavo pripravlja  dr. Mojca Terčelj, vsebinska vodja projekta, avtorica in kustodinja razstave, zunanja sodelavka, Fakulteta za humanistične študije, Univerza na Primorskem, v sodelovanju s programskim svetom razstave. Sestavljajo ga dr. Adelina Pusineri, direktorica in Raquel E. Zalazar, kustodinja, Etnografski muzej Andrés  Barbero, Asunción, dr. Marko Frelih, kustos, Slovenski etnografski muzej, Kustodiat za zbirke iz Afrike in Amerike in dr. Tanja Roženbergar, kustosinja, Slovenski etnografski muzej, Kustodiat za slovenske izseljence, zamejce, pripadnike narodnih manjšin in drugih etnij v Sloveniji ter dr. Irene Mislej, zunanja sodelavka. Postavitev in arhitektura razstave mag. Jasna Kralj Pavlovec; celostna podoba in oblikovanje Danijela Grgić.

Partnerji projekta:
Univerza na Primorskem, Fakulteta za humanistične študije
Etnografski muzej Andrés Barbero Asuncion  (Museo etnographico Andrés Barbero)
Fundacija La Piedad, Asunción, Paragvaj

Kontakt:
dr. Tanja Roženbergar, Kustodiat za slovenske izseljence, zamejce, pripadnike narodnih manjšin in drugih etnij v Sloveniji, SEM
E: tanja.rozenbergar@etno-muzej.si


La Doctora: Življenje in delo slovenske znanstvenice v Paragvaju, obrazstavni program

V Slovenskem etnografskem muzeju je na ogled razstava La Doctora, ki pripoveduje življenjsko zgodbo dr. Branislave Sušnik, slovenske etnologinje, antropologinje in etno-lingvistke, ki jo je zgodovinska usoda ob koncu 2. svetovne vojne pahnila v novo, povsem drugačno kulturno okolje Paragvaja.

Razprave, ob razstavni program La Doctora

četrtek, 27. maj 2021, od 12.45 dalje, Cankarjev dom
Dr. Branislava Sušnik in sodobniki – ambasadorji slovenske znanosti v Južni Ameriki,  znanstveni mednarodni simpozij

Ob razstavi La Doctora: Življenje in delo slovenske znanstvenice v Paragvaju, ki je na ogled v Slovenskem etnografskem muzeju, ne spreglejte mednarodne znanstvene konference Dr. Branislava Sušnik in sodobniki, ki bo potekala v Cankarjevem domu. Ogled konference bo brezplačno omogočen na spletni strani in na družbenih omrežjih Cankarjevega doma. Tolmačenje bo zagotovljeno.

Na konferenci bodo predstavljeni rezultati istoimenskega ciljno raziskovalnega projekta, ki ga je v letu mednarodnega obeleževanja stote obletnice rojstva dr. Branislave Sušnik vodil Inštitut za medkulturne študije UP FHŠ, v sodelovanju s Filozofsko fakulteto Univerze v Ljubljani in Inštitutom za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU. Cilj je bil ovrednotiti znanstveni prispevek slovenske raziskovalke k antropologiji in etnolingvistiki Južne Amerike in ga predstaviti slovenski strokovni in širši javnosti.

Poleg tega konferenca vključuje raziskovalne prispevke drugih slovenskih in mednarodno priznanih raziskovalcev življenja in dela dr. Branislave Sušnik, veliko pozornost pa posveča muzeološkim dosežkom te znanstvenice, saj v istem času v Slovenskem etnografskem muzeju poteka razstava La Doctora, življenje in delo slovenske znanstvenice v Paragvaju.

Med povabljenimi gosti bosta nastopili Adelina Pusineri, njena dolgoletna sodelavka v Etnografskem muzeju Andresa Barbere v Asunciónu in mag. Raquel Salazar, visokošolska predavateljica in kustosinja ter nekateri raziskovalci iz Južne Amerike: Marylin Rehnfeldt, Diego Villar, Federico Bossert.

Več na spletni strani Cankarjevega doma.

torek, 15. junij 2021, 10.00 - 12.00, Slovenski etnografski muzej
Dve domovini /Two homelands, predstavitev 53. številke dvojezične znanstvene revije, Inštitut za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU
Tematski sklop: Zgodbe migrantk, ki niso obstale pred zidovi
Sodelujejo avtorice in avtorji prispevkov: Jernej Mlekuž (urednik tematskega sklopa), Mojca Terčelj, Jaka Repič, Kristina Toplak in drugi, pogovor vodi dr. Mirjam Hladnik Milharčič, glavna urednica

NAPOVEDUJEMO

september 2021
Projekcije dokumentarnih filmov, predstavitev filmov in pogovori z avtorji

oktober 2021
Delo in življenje Branislave Sušnik v družbeno zgodovinskem kontekstu, strokovni kolokvij


Slovenski etnografski muzej je v letu 2020 ob 100-letnici rojstva dr. Branislave Sušnik (1920-1996) pripravil spletni kolokvij »dr. Branislava Sušnik: Refleksije«, ki je na voljo tudi preko spleta. Vabljeni k ogledu!

Fond Branislave SušnikFond Branislave SušnikFond Branislave SušnikFond Branislave SušnikFond Branislave SušnikFond Branislave SušnikFond Branislave SušnikFond Branislave SušnikFond Branislave SušnikFond Branislave Sušnik

Povezani dogodki

La Doctora
09.12.2021
Dogodek je odpovedan, hvala za razumevanje. Prijazno vabljeni na strokovno vodstvo po razstavi La...
Pritličje razstavne hiše
četrtek, 9. december 2021 - 18:00
Utrinek z razstave La Doctora: Življenje in delo slovenske znanstvenice v Paragvaju
26.09.2021
Prijazno vabljeni na strokovno vodstvo po razstavi La Doctora, vodila bo dr. Marija Mojca Terčelj,...
Pritličje razstavne hiše
nedelja, 26. september 2021 - 16:00
Podaljšani poletni četrtki - brezplačne delavnice za otroke in družine
Otroke in družine vabimo v SEM na poletne ustvarjalne delavnice ob četrtkih zvečer, ko smo delovni...
Ploščad
četrtek, 19. avgust 2021 - 18:00
Podaljšani poletni četrtki - brezplačne delavnice za otroke in družine
Otroke in družine vabimo v SEM na poletne ustvarjalne delavnice ob četrtkih zvečer, ko smo delovni...
Ploščad
četrtek, 12. avgust 2021 - 18:00
Podaljšani poletni četrtki - brezplačne delavnice za otroke in družine
Otroke in družine vabimo v SEM na poletne ustvarjalne delavnice ob četrtkih zvečer, ko smo delovni...
Ploščad
četrtek, 5. avgust 2021 - 18:00
Podaljšani poletni četrtki - brezplačne delavnice za otroke in družine
Otroke in družine vabimo v SEM na poletne ustvarjalne delavnice ob četrtkih zvečer, ko smo delovni...
Ploščad
četrtek, 29. julij 2021 - 18:00