Slovenski etnografski muzej

Branislava Sušnik
Kje 
Prvo nadstropje razstavne hiše
Od 
20. april 2021
Do 
31. december 2021
Etnografski muzej Andrés Barbero Asuncion  (Museo etnographico Andrés Barbero)Univerza na Primorskem, Fakulteta za humanistične študijeMinistrstvo za kulturo

La Doctora: Življenje in delo slovenske znanstvenice v Paragvaju

Razstava pripoveduje življenjsko zgodbo dr. Branislave Sušnik, slovenske etnologinje, antropologinje in etno-lingvistke, ki jo je zgodovinska usoda ob koncu 2. svetovne vojne pahnila v novo, povsem drugačno kulturno okolje Paragvaja. Imela je mnogotere darove, ki jih je v okviru treh poglavitnih dejavnosti: muzeologije, znanstveno-raziskovalnega in pedagoškega dela združila v nedeljivo strokovno izkušnjo.  

Razstava predstavi ključna dela Branislave Sušnik in odprave med staroselska ljudstva Paragvaja. Hkrati pripoveduje zgodbo o staroselskih skupnostih Chaca in vzhodno-paragvajskega gozda ter savane, katerim je avtorica razstave namenila največ raziskovalne pozornosti.

Na razstavi bodo v štirih zaokroženih vsebinskih ambientih (Branislava Sušnik: od Medvod do Asuncióna; Staroselske kulture Chaca; Staroselske kulture vzhodnega Paragvaja; Paragvaj) predstavljeni studijski posnetki muzejskih predmetov, ki jih je Sušnikova zbrala na svojih terenskih odpravah in so del zbirk Etnografskega muzeja Andrés Barbero Asunción,  njene avtorske terenske fotografije, obsežno dokumentarno in fotografsko gradivo in knjižne izdaje del dr. Branislave Sušnik.

Nosilec razstave je Slovenski etnografski muzej. Razstava nastaja v sodelovanju z Etnografskim muzejem Andrés Barbero v Asunciónu, Paragvaj, v katerem je dr. Branislava Sušnik vse do konca svojega življenja delala in bila njegova dolgoletna direktorica. Vsebinska vodja projekta je avtorica in kustodinja razstave dr. Mojca Terčelj, zunanja sodelavka, Fakulteta za humanistične študije, Univerza na Primorskem.

Častni pokrovitelj razstave La Doctora: Življenje in delo slovenske znanstvenice v Paragvaju je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Nova pridobitev SEM: Fond Branislave Sušnik
Slovenski etnografski muzej je v sklopu projekta pridobil obsežno digitalizirano gradivo iz zbirk in dokumentacije Etnografskega muzeja  Andrés  Barbero Asunción, digitalizacijo in studijsko fotografiranje je izvedla Gabriela Zucollini. Gradivo bo urejeno v novo ustanovljenem fondu SEM, imenovanem po Branislavi Sušnik, v Kustodiatu za slovenske izseljence, zamejce, pripadnike narodnih manjšin in drugih etnij v Sloveniji in bo dostopno v znanstveno raziskovalne namene.


Razstavo pripravlja  dr. Mojca Terčelj, vsebinska vodja projekta, avtorica in kustodinja razstave, zunanja sodelavka, Fakulteta za humanistične študije, Univerza na Primorskem, v sodelovanju s programskim svetom razstave. Sestavljajo ga dr. Adelina Pusineri, direktorica in Raquel E. Zalazar, kustodinja, Etnografski muzej Andrés  Barbero, Asunción, dr. Marko Frelih, kustos, Slovenski etnografski muzej, Kustodiat za zbirke iz Afrike in Amerike in dr. Tanja Roženbergar, kustosinja, Slovenski etnografski muzej, Kustodiat za slovenske izseljence, zamejce, pripadnike narodnih manjšin in drugih etnij v Sloveniji ter dr. Irene Mislej, zunanja sodelavka. Postavitev in arhitektura razstave mag. Jasna Kralj Pavlovec; celostna podoba in oblikovanje Danijela Grgić.

Partnerji projekta:
Univerza na Primorskem, Fakulteta za humanistične študije
Etnografski muzej Andrés Barbero Asuncion  (Museo etnographico Andrés Barbero)
Fundacija La Piedad, Asunción, Paragvaj

Kontakt:
dr. Tanja Roženbergar, Kustodiat za slovenske izseljence, zamejce, pripadnike narodnih manjšin in drugih etnij v Sloveniji, SEM
E: tanja.rozenbergar@etno-muzej.si


La Doctora: Življenje in delo slovenske znanstvenice v Paragvaju, obrazstavni program

V Slovenskem etnografskem muzeju je na ogled razstava La Doctora, ki pripoveduje življenjsko zgodbo dr. Branislave Sušnik, slovenske etnologinje, antropologinje in etno-lingvistke, ki jo je zgodovinska usoda ob koncu 2. svetovne vojne pahnila v novo, povsem drugačno kulturno okolje Paragvaja.

Razprave, ob razstavni program La Doctora

četrtek, 27. maj 2021, Cankarjev dom
Dr. Branislava Sušnik in sodobniki – ambasadorji slovenske znanosti v Južni Ameriki,  znanstveni mednarodni simpozij
Več na https://www.cd-cc.si/kultura/literatura-in-humanistika/dr-branislava-susnik-in-sodobniki-ambasadorji-slovenske-znanosti

Organizator: Cankarjev dom v sodelovanju s Slovenskim etnografskim muzejem,
Uradom Vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, Ministrstvom za zunanje zadeve RS, Fakulteto za humanistične študije UP, ZRC SAZU, Filozofsko fakulteto - Oddelek za romanske jezike in književnosti UL

Organizacijska in tehnična izvedba Cankarjev dom, dogodek poteka v Cankarjevem domu.

torek, 15. junij 2021, 10.00 - 12.00, Slovenski etnografski muzej
Dve domovini /Two homelands, predstavitev 53. številke dvojezične znanstvene revije, Inštitut za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU
Tematski sklop: Zgodbe migrantk, ki niso obstale pred zidovi
Sodelujejo avtorice in avtorji prispevkov: Jernej Mlekuž (urednik tematskega sklopa), Mojca Terčelj, Jaka Repič, Kristina Toplak in drugi, pogovor vodi dr. Mirjam Hladnik Milharčič, glavna urednica

NAPOVEDUJEMO

september 2021
Projekcije dokumentarnih filmov, predstavitev filmov in pogovori z avtorji

oktober 2021
Delo in življenje Branislave Sušnik v družbeno zgodovinskem kontekstu, strokovni kolokvij


Slovenski etnografski muzej je v letu 2020 ob 100-letnici rojstva dr. Branislave Sušnik (1920-1996) pripravil spletni kolokvij »dr. Branislava Sušnik: Refleksije«, ki je na voljo tudi preko spleta. Vabljeni k ogledu!

Povezani dogodki

Utrinek z razstave La Doctora: Življenje in delo slovenske znanstvenice v Paragvaju
01.06.2021
Prijazno vabljeni na strokovno vodstvo po razstavi La Doctora, vodila bo dr. Marija Mojca Terčelj,...
Pritličje razstavne hiše
torek, 1. junij 2021 - 17:00
Želva
16.05.2021
Pridruži se nam na ustvarjalni delavnici ob razstavi La Doctora.
Razstavna hiša
nedelja, 16. maj 2021 - 16:00
Utrinek z razstave La Doctora: Življenje in delo slovenske znanstvenice v Paragvaju
16.05.2021
Prijazno vabljeni na strokovno vodstvo po razstavi La Doctora, vodila bo dr. Marija Mojca Terčelj,...
Pritličje razstavne hiše
nedelja, 16. maj 2021 - 16:00
Utrinek z razstave La Doctora: Življenje in delo slovenske znanstvenice v Paragvaju
09.05.2021
Prijazno vabljeni na strokovno vodstvo po razstavi La Doctora, vodila bo dr. Marija Mojca Terčelj,...
Pritličje razstavne hiše
nedelja, 9. maj 2021 - 16:00
Utrinek z razstave La Doctora: Življenje in delo slovenske znanstvenice v Paragvaju
04.05.2021
Prijazno vabljeni na strokovno vodstvo po razstavi La Doctora, vodila bo dr. Marija Mojca Terčelj,...
Pritličje razstavne hiše
torek, 4. maj 2021 - 17:00
Dr. Branislava Sušnik
20.04.2021
Razstava je posvečena dr. Branislavi Sušnik (1920 – 1996), pomembni raziskovalki slovenskega...
Spletna stran SEM
torek, 20. april 2021 - 18:00