Slovenski etnografski muzej

Igrače med spominom in navdihom
Kje 
Razstavna hiša
Od 
3. december 2021
Do 
15. marec 2022

Igrače med spominom in navdihom

V prazničnem času Vam predstavljamo izbrane igrače iz novo urejene zbirke okoli 1000 igrač iz druge polovice 20. stoletja. Zbirko je Slovenskemu etnografskemu muzeju leta 2000 daroval profesor Helmut Anthes (1935–2010), takratni direktor sedanjega Mestnega muzeja Michelstadt v Nemčiji.

SEM je zbirko pridobil na pobudo tedanje kustosinje za družbeno kulturo Tanje Tomažič. Zbirka igrač, ki so bile v rabi v Nemčiji, je zelo obsežna in šteje okoli 1000 predmetov oziroma igralnih kompletov, med katerimi še posebej izstopajo miniaturne hišice za punčke z notranjo opremo iz obdobja od 50. do 70. let 20. stoletja. Ob urejanju smo predmete očistili in po potrebi restavrirali. Raziskali smo njihovo zgodovino, uporabo in časovni izvor ter podatke obdelali v programu za muzejsko dokumentacijo. Izbor igrač Vam predstavljamo na razstavi. Vabljeni tudi k ogledu razstave miniaturnih ambientov na prehodu iz pritličja v prvo nadstropje, ki vas bodo popeljali na razstavo MI ZA MIZO: Med snovnim in simbolnim.

Igrače so pomemben del zbirk sodobnih etnoloških muzejev in pripomorejo k celovitemu prikazu načina življenja v določenem obdobju, prostoru in socialnem okolju. Prvi predmeti, namenjeni igri, so v zbirke SEM prišli že leta 1923, ko je bil ustanovljen Kraljevi etnografski muzej, in so bili prvotno del zbirk Deželnega muzeja v Ljubljani. Namensko zbiranje igrač se je začelo ob koncu sedemdesetih in v osemdesetih letih in SEM je leta 1979 pripravil prvo razstavo o otroških igračah pri nas.

Spomini na igro, igranje in igrače so zagotovo med najbolj prijetnimi spomini na otroštvo, ki jih s seboj nosi prav vsakdo. Razstavljene igrače tako obujajo spomine pri starejših, mlajši generaciji pa dajejo vpogled v to, kako so se igrali v preteklosti, pred pojavom digitalnih igrač in računalniških iger. Morda jih bodo tudi navdihnile, da posežejo po starejših igračah, s katerimi so se igrali njihovi starši in stari starši.