Slovenski etnografski muzej

Datum objave 
24. december 2019
Kaj 
Novice
Kontakt 

V Register vpisane nove enote: Izdelovanje panjev in čebelnjakov, Vzreja čebeljih matic kranjske čebele, Priprava idrijskih žlikrofov in Piparstvo

Ministrstvo za kulturo je na predlog Koordinatorja varstva nesnovne kulturne dediščine v Register nesnovne dediščine vpisalo štiri nove enote nesnovne kulturne dediščine: Izdelovanje panjev in čebelnjakov, Vzreja čebeljih matic kranjske čebele, Priprava idrijskih žlikrofov in Piparstvo.

Izdelovanje panjev in čebelnjakov: Čebelnjaki so gospodarske stavbe, namenjene panjem za čebelje družine in čebelarjevemu delu. So značilnost slovenske kulturne krajine. Za njihovo izdelovanje je potrebno tehnično, estetsko, gospodarsko in obrtniško znanje. Ob enoti je bil evidentiran en nosilec: Čebelarska zveza Slovenije.

Vzreja čebeljih matic kranjske čebele je dejavnost pridobivanja novih matic na podlagi odbire čebeljih družin z najboljšimi lastnostmi plemenskega materiala, in sicer z odvzemom vzrejnega gradiva iz njih, z gojenjem matičnih ličink ali z oprašitvijo matic. Ob enoti sta bila evidentirana dva nosilca: Čebelarska zveza Slovenije in Kmetijski inštitut Slovenije.

Priprava idrijskih žlikrofov: Idrijski žlikrofi so s krompirjevim nadevom polnjene testenine v obliki klobuka, ki se po tradicionalnem receptu izdelujejo na širšem območju Idrije in Cerkna ter pripravljajo kot predjed, priloga k mesnim jedem ali samostojna jed z mesno ali drugo omako. Ob enoti je bil evidentiran en nosilec: Društvo za promocijo in zaščito idrijskih jedi.

Piparstvo ali fajfarstvo je ročno izdelovanje rezljanih in različno okrašenih lesenih pip ali fajf za kajenje tobaka. Danes je po tej nekoč bolj prisotni dopolnilni domači obrti znana le še vas Gorjuše nad Bohinjem. Ob enoti je bil evidentiran en nosilec: Srečko Lotrič.