Slovenski etnografski muzej

Mag. Polona Sketelj
Datum objave 
29. marec 2020
Kaj 
Novice
Kontakt 

Top 5 preteklega tedna

Spoštovane obiskovalke, spoštovani obiskovalci, drage prijateljice, dragi prijatelji Slovenskega etnografskega muzeja

SEM ostaja z vami doma.
Zaprli smo vrata muzejske hiše, a široko odprli virtualna vrata, skozi katera lahko dnevno vstopate do muzejskih  vsebin. Razkrivamo vam zbirke SEM, snovno in nesnovno dediščino, naše delo, spoznanja, razmišljanja. Ponudili smo vam tudi poseben zavihek SEM od doma.
Z izborom top 5 tedna vam želimo približati vsebine, ki so najbolj zaznamovale delo Slovenskega etnografskega muzeja v preteklem tednu.
Naj vas SEM vsebine spodbudijo k razmišljanju, vam dajejo navdih, vlivajo pogum in veselje do dni, ko bomo spet skupaj v muzejskih prostorih.
Vabim vas, da nam sledite na naši spletni strani in socialnih omrežjih (link na FB), trudimo se za vas!

Mag. Polona Sketelj, vodja Oddelka kustodiatov

 

ZBIRANJE OSEBNIH ZGODB KDO SEM v času pandemije?
Vljudno vabljeni k sodelovanju v projektu zbiranja odgovorov na vprašanje KDO SEM v času pandemije?. Prisluhniti želimo besedam, mislim in zgodbam o času, ko v boju za zdravje ostajamo sami in doma. Izbrane zapise bomo z dovoljenjem avtoric in avtorjev objavili na spletnih straneh SEM

DIGITALNA UČNA URA s fotografskim gradivom in muzejskimi zbirkami odstira delček oblačilne kulture na Slovenskem od 19. stoletja dalje. Takrat so se v vsakdanjem oblačilnem videzu večinskega prebivalstva dogajale spremembe, kar je vodilo v današnje načine oblačenja. Digitalna učna ura je namenjena učiteljem in učencem, ki jih nagovarja tudi k raziskovanju in razmisleku o sodobnih oblačilnih navadah in okoljskih problemih, ki jih prinašata tekstilna industrija ter kopičenje oblačil in obutve

SEM Z ZGODBAMI PREDMETOV
Kustosi SEM delijo z Vami zgodbe predmetov po svojem izboru. Ta teden vam predstavljamo predmete družine Caharija iz Nabrežine pri Trstu. ki so bili na ogled leta 2018 na razstavi Morje-naše življenje. Leta 2020 bo SEM z razstavo gostoval v Trstu. Na razstavi bomo predstavili obsežno družinsko zbirko predmetov treh robov Caharijevih ribičev. Zbirko je družina v celoti podarila Slovenskemu etnografskemu muzeju, kjer se je pridružila Babčevi čupi Mariji, edinemu popolnoma ohranjenemu morskemu deblaku, kakršne so uporabljali Slovenski ribiči Tržaškega primorja.

ZBIRANJE VICEV ALI »KORONSKI HUMOR« IN NAJBOLJŠI VIC
SEM že tretji teden zbira vice oz. šale na temo koronavirusa, pandemije, izolacije. Uredniško odbor je izbral najboljši vic preteklih tednov: Šesti dan izolacije z možem... Rekla sm mu: »dej pejt nekam vn, bom ti jst kazen plačala!«
Če tudi sami poznate kakšno dobro šalo na to temo nam jo pošljite na miha.spicek@etno-muzej.

ETNOGRAFSKI FILM IZDELOVANJE BELOKRANJSKIH PISANIC
Filmografija (link na) je rastoča zbirka etnografskih filmov iz produkcije ali koprodukcije Slovenskega etnografskega muzeja. Med najbolj gledanimi v predprazničnem času je ta o Izdelovanje belokranjskih pisanic, ki je bil posnet v Adlešičih leta 2018.