Slovenski etnografski muzej

Restavratorji iz Kitajske v družbi restavratorjev SEM. Foto: Dokumentacija SEM, 2023.
Datum objave 
29. september 2023
Kaj 
Novice

SEM gosti izjemne kitajske strokovnjake za restavriranje

Slovenski etnografski muzej (SEM) po več kot 30 letih prizadevanj in povezovanja z Muzejem palač v Pekingu letos jeseni (september–oktober 2023) gosti izjemne kitajske strokovnjake za restavriranje, ki bodo restavrirali model kitajske hiše in okrasne stene iz Skuškove zbirke SEM. SEM bo s temi predmeti obogatil razstavo o Skuškovi kitajski zbirki, ki jo načrtuje v letu 2024; tako bodo predmeti ponovno zaživeli po več kot 100 letih, od kar so bili kupljeni na Kitajskem in poslani v Ljubljano.

Kako restavratorsko delo poteka, si lahko ogledajo obiskovalci muzeja v 1. nadstropju razstavne hiše SEM, ter spoznajo postopke restavriranja tradicionalne kitajske arhitekture. Še posebej so k ogledu vabljeni študenti etnologije in kulturne antropologije, kulturologije, arhitekture, restavriranja in konzerviranja, umetnostne zgodovine in azijskih študij.
Projekt poteka v sodelovanju z Oddelkom za azijske študije (FF, UL) ter Znanstveno-raziskovalnim središčem Koper in s finančno podporo Ministrstva za kulturo RS in Javne agencije za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost RS.

»Restavriranje bo razkrilo pozabljene rokodelske spretnosti kitajskih obrtnikov, s tem pa nedvomno prispevalo k ohranjanju nesnovne kulturne dediščine. Restavrirani predmeti bodo po 100 letih počivanja v depojih naposled celovito predstavili Skuškovo kitajsko zbirko.«
– mag. Ralf Čeplak Mencin

O Skuškovi zbirki
Leta 1963 je SEM pridobil najpomembnejšo in najobsežnejšo kitajsko zbirko, last Ivana Skuška mlajšega in njegove žene, Japonke, Tsuneko Kondo Kawase. Skušek je živel v Pekingu med leti 1914 in 1920 in zbiral kitajske starine. Pridobil je celo omare, ki so bile nekoč last prvega kitajskega predsednika Yuan Shi Kaija. Zbirka vsebuje kvalitetno pohištvo, nuzmizmatiko, mandarinska oblačila, kitajske in tibetanske budistične skulpture, porcelan, pečatnike iz žada, albume s slikami, kitajske lanterne, pahljače, …

Predmet restavriranja so lesene okrasne stene in model kitajske hiše, ki so shranjeni v škatlah v koščkih, saj sta jih zakonca Skušek v Pekingu razstavila in poslala v Slovenijo, vse od takrat – zdaj že več kot 100 let – niso bile nikoli sestavljene ...

Izsledki raziskav o Skuškovi zbirki ter o načrtih Ivana Skuška za gradnjo lastnega kitajskega muzeja v času med obema svetovnima vojnama v Sloveniji so predstavljeni v knjigi mag. Ralfa Čeplaka Mencina V deželi nebesnega zmaja (Založba *cf, Ljubljana, 2012).

Navezovanje stikov med SEM in Muzejem palač – Prepovedanim mestom v Pekingu
Do prvega srečanja s strokovnjaki “Prepovedanega mesta” – Muzejem palač, Dr. An Laishun-om (aktualni predsednik ICOM Asia-Pacific Alliance) in kustosom Yi Hongzhangom, je prišlo leta 1993, v Pekingu, na poslovnem obisku mag. Ralfa Čeplaka Mencina, vodje muzeja Neevropskih kultur v Goričanah (dislocirane enote SEM), aktualnega kustosa SEM. Leta 1994 je Muzej neevropskih kultur v Goričanah obiskal kustos Yi Hongzhang, ki je analiziral nekatere kitajske predmete, ki so bili shranjeni v depoju muzeja.

 

V letu 2014 je na povabilo SEM in s finančno podporo Konfucijevega inštituta v Sloveniji SEM obiskala ekipa restavratorjev iz Muzeja cesarskih palač v Pekingu. Ob pregledu Skuškove kitajske zbirke so ovrgli prepričanje, da SEM hrani kitajski čajni paviljon. Izkazalo se je namreč, da SEM v svoji zbirki hrani kvaliteten in v svetovnih merilih redek model lesene kitajske hiše in osem okrasnih sten kitajskega aristokratskega stanovanja iz 19. stoletja, iz časa dinastije Qing.

 

Dodatne raziskave modela kitajske hiše s pomočjo digitalizacije je leta 2019 izvedla mednarodna slovensko-avstrijska raziskovalna skupina pod vodstvom dr. Geralda Kozicza in dr. Helene Motoh, v kateri so sodelovali raziskovalci s Tehniške univerze v Gradcu, Znanstveno-raziskovalnega središča Koper in Univerze v Ljubljani.
    

Leta 2019 je SEM ob prizadevanjih mag. Ralfa Čeplaka Mencina z delegacijo muzealcev iz »Prepovedanega mesta« obiskal njegov generalni direktor, dr. Wang Xudong in poleg poslovnih so sklenili tudi tesne prijateljske stike. Načrti iz začetka leta 2020, ko je SEM v sodelovanju z Oddelkom za Azijske študije (FF, UL) želel povabiti restavratorje iz Muzeja cesarskih palač, da bi v SEM restavrirali in sestavili model kitajske hiše ter osem okrasnih sten, so se zaradi epidemije koronavirusa zaustavili za nekaj let. Sedaj so restavratorji končno v SEM, kar je za predstavitev Skuškove zbirke SEM izjemnega pomena:

Delo kitajskih restavratorjev v SEM sovpada s Tretjo mednarodno konferenco Evropskega združenja za azijsko umetnost in arheologijo (EAAA), ki je potekala od 13. do 17. 9. 2023 na Filozofski fakulteti v Ljubljani, na kateri je sodelovalo 200 strokovnjakov s celega sveta. Restavriranje se odvija ob 60-letnici, od kar je Skuškovo zbirko muzeju podarila soproga Ivana Skuška ml., Marija Skušek - Tsuneko Kondō Kawase, in poteka v letu, ko praznujemo 20-letnico Unescove Konvencije o varovanju nesnovne kulture dediščine ter 100-letnico Slovenskega etnografskega muzeja.

Projekt restavriranja predmetov Skuškove zbirke poteka s podporo in v sodelovanju z Oddelekom za azijske študije, Znanstveno-raziskovalnim središčem Koper, Ministrstvom za kulturo in Javno agencijo za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost RS.

OBJAVI V KITAJSKIH MEDIJIH:
News.cn
English news

OBJAVA V SLOVENSKIH MEDIJIH:
Kitajski restavratorji na obisku v SEM-u

Kitajski restavratorji v SEM. Foto: Dokumentacija SEM, 2023.Kitajski restavratorji v SEM. Foto: Dokumentacija SEM, 2023.Kitajski restavratorji v SEM. Foto: Dokumentacija SEM, 2023.Kitajska delegacija iz Prepovedanega mesta v Pekingu v SEM in mag. Ralf Čeplak Mencin. Foto: arhiv SEM, 2014.Streha modela kitajske hiše, Skuškova kitajska zbirka SEM. Foto: Ralf Čeplak Mencin, 2014.Koščki kitajskih okrasnih sten, Skuškova kitajska zbirka SEM. Foto: Ralf Čeplak Mencin, 2014.Večji deli kitajskih okrasnih sten, Skuškova kitajska zbirka SEM. Foto: Ralf Čeplak Mencin, 2014.Primer modela kitajske hiše kakršnega restavrirajo in sestavljajo kitajski restavratorji v SEM.