Slovenski etnografski muzej

Romanje na Trsat
Datum objave 
8. avgust 2016
Kaj 
Novice
Kontakt 
Razstava bo na ogled od 13. avgusta do 13. oktobra 2016

Romanje na Trsat (Trsat, Hrvaška)

Fotopis Petra Nagliča iz leta 1933

Fotografska razstava Slovenskega etnografskega muzeja  Romanje na Trsat: Fotopis Petra Nagliča iz leta 1933 gostuje v frančiškanskem samostanu na Trsatu na Hrvaškem in je že tretja gostujoča razstava, ki jo je SEM pripravil v zadnjih treh letih iz  bogate Nagličeve fotografske zapuščine v tistem okolju, kjer so fotografije bile posnete.

Na Binkošti leta 1933 je amaterski fotograf Peter Naglič s fotoaparatom zabeležil veliko slovensko romanje na Trsat, ki ga je organiziral romarski odbor Svete vojske, protialkoholnega združenja. Poseben vlak je odpeljal z ljubljanskega kolodvora 3. 6. 1933 ob 9.30 uri proti Sušaku. V Zidanem Mostu so mu priključili še vagone iz Maribora, tako da je celotna kompozicija štela 15 vagonov, na katerih je bilo 750 romarjev iz celotne Slovenije. V sklopu romanja so se v nedeljo odpravili še na izlet z ladjo v Omišalj na otoku Krk in se pozno zvečer z vlakom vrnili v domovino.

Naglič je fotografiral romarski vlak med postanki, trsatsko cerkev in dogajanje pred njo, trsatske ulice, pokopališče, trdnjavo, panoramske poglede na Sušak in Reko, romarje ob vkrcanju na ladjo Kosovo na Sušaku, izkrcanje v Omišaljskem pristanišču in vzpon v samo mesto. Nastala je serija 55 fotografij, ki jih je Naglič uredil v fotografskem albumu. V uvodu je napisal krajši dnevnik, v katerem je opisal potovanje in bogoslužje, temu pa dodal še svoje vtise. Med drugim je v dnevniku zapisal: »Na trsatu so bile litanije Matere Božje, govor, krasno nabožno ljudsko petje, nato smo šli k počitku kake 4 ure.« Fotografije je razvrstil po časovnem zaporedju, na koncu pa jim je dodal še opise, tako da celota tvori krajši fotografski potopis – fotopis. Dnevnik je končal s stavkom: »Imel sem mali fotografski aparat s seboj, s tem sem imel priliko precej lepih prizorov si v slikah nabrati.«

 

 

 

Romanje na TrsatRomanje na TrsatRomanje na TrsatRomanje na TrsatRomanje na TrsatVabilo