Slovenski etnografski muzej

Naslovnica Etnologa
Datum objave 
17. januar 2020
Kaj 
Novice
Kontakt 

Poziv avtorjem za Etnolog 30 (2020)

Vabimo vas k sooblikovanju letošnje muzejske periodične publikacije Etnolog

Osrednja tema znanstvenih člankov letošnjega Etnologa bo prosti čas. Nahajamo se na zgodovinski prelomnici: v času, ko naj bi se začel čas opravljanja dela in zaposlitve, ki šele opredeljuje preostanek človeškega časa kot »prosti čas«, vse bolj zmanjševati, smo soočeni z nasprotnim procesom: težnjami po podaljševanju delovnega časa.

Prosti čas je do določene mere »prost« tudi drugih formalnih družbenih in družinskih obveznosti. Toda to ni čas brezdelja, ampak tisti del našega življenja, ki naj bi ga »imeli« najbolj zase. Ta čas obsega druženje z drugimi, ustvarjalno delo in delovanje, konjičke, športne, kulturne, dobrodelne, popularnokulturne in druge dejavnosti, tako materialne prakse kot oblikovanje skupnosti onkraj formalnih struktur, soustvarjanje posebnega vzdušja (atmosfere) in afektivnosti, občasnih nepredvidljivih situacij in delovanja v civilni družbi. V svojem prostem času ljudje uporabljajo in ustvarjajo predmete, oblikujejo specifične medčloveške odnose in ustvarjajo nove zamisli. V Etnologu pričakujemo prispevke o najrazličnejših vidikih doživljanja prostega časa s teoretsko podkrepljenim premislekom.

Kot vsako leto načrtujemo tudi sklop znanstvenih člankov, ki vsebinsko niso omejeni.

V obeh sklopih pričakujemo problemsko zastavljene še neobjavljene avtorske članke.

Poleg znanstvenih pričakujemo tudi strokovne prispevke, tako tiste, povezane z razpisano tematiko kot tudi druge.  Vabimo vas k pisanju prispevkov o dogajanju v slovenskih in tujih muzejih (ocene in predstavitve ustanov, razstav, projektov, zbirk …). Prav tako vas vabimo, da nam pošljete ocene novejših domačih in tujih publikacij s področij etnologije, kulturne antropologije, muzeologije in sorodnih ved.

Avtorje znanstvenih člankov prosimo, da do 3. februarja 2020 pošljete preliminarne naslove prispevkov s kratkim povzetkom in osnovnimi podatke o avtorju/avtorici na naslov nena.zidov@etno-muzej.si, preliminarne naslove za vse ostale prispevke pa na naslov gregor.ilas@etno-muzej.si.  V primeru (pre)velikega števila prijav bo uredniški odbor naredil izbor člankov, o čemer vas bomo obvestili. Izbrane avtorje bodo obvestili tudi o roku za oddajo besedil.

Z lepimi pozdravi,

dr. Nena Židov in  mag. Gregor Ilaš, urednika

Navodila avtorjem