Slovenski etnografski muzej

Obredno pitje čaja
Datum objave 
12. september 2023
Kaj 
Novice

Pot čaja (Chadō), japonska tradicionalne veščine priprave in pitja čaja

Vabilo k včlanitvi in obisku vaj

V letu 2023 / 2024  Društvo Chadō Urasenke Tankokai Slovenija v sodelovanju s Slovenskim etnografskim muzejem, vabi k včlanitvi v društvo in obisku vaj veščin Poti čaja - Chadō. Vaje bodo v letu 2023/2024 potekale dvakrat mesečno ob ponedeljkih med 16.30 in 19.00 v prostorih Slovenskega etnografskega muzeja.

Chadō, oz. Pot čaja, tradicionalna japonska umetnost priprave in pitja čaja, izhaja iz samurajske tradicije, ki jo je v 16. stoletju nadgradil v umetnost veliki čajni mojster Sen-no -Rikyu, ki je uveljavil štiri glavna načela Poti čaja: wa (harmonija), kei (spoštovanje), sei (čistost) in jaku (spokojnost). Naslednica velikega čajnega mojstra je šola poti čaja Urasenke, katere 110. podružnica je postalo Društvo Chadō Urasenke Tankokai leta 2016.

Na vajah boste spoznali pravila komunikacije v čajni sobi. Pot čaja je vseživljenjski proces, zato je učenje postopno, od začetnih osnovnih veščin (warigeiko), do vedno bolj zapletenih vrst čajnega obreda in nato znova k osnovnim veščinam. Tako se na vseživljenjski poti učenja postopno bližamo k vedno popolnejši izvedbi.

PRIJAVE

Vaj se lahko udeležujejo članice in člani Društva Chadō Urasenke Tankokai Slovenija. Do začetka vaj je potrebno poravnati celoletno članarino Društva in kotizacijo SEMu. Vpis se zaključi 10.oktobra 2023.

Cena celoletnega obiska: 90,00 EUR (se poravna na TRR SEM: SI56 0110 0603 0376 834 (namen nakazila: Chado in priimek udeleženca tečaja). Prijava je možna le za celo sezono.
Kotizacijo je možno poravnati v dveh zaporednih mesečnih obrokih, in sicer:
1.    obrok do najkasneje 10. 10. 2023 in
2.    obrok do najkasneje 30. 11. 2023

VČLANITEV V DRUŠTVO:
Pišite na: info@urasenke-slovenija.si in prejeli boste pristopno izjavo za včlanitev v društvo. Izpolnjeno in podpisano pristopno izjavo pošljite po elektronski pošti na isti e-naslov. Članarina: 50,00 EUR/leto (se poravna na TRR društva: SI56 0201 0026 2201 054, pri NLB d.d., SWIFT LJBASI2X; namen nakazila: članarina 2023/2024 in začetnice udeleženca tečaja)

URNIK:
Urnik bo objavljen septembra 2023.

Da bo prvi stik s čajno sobo trajno doživetje, z vami delimo še nekaj priporočil. Želimo si, da bi izzvenela kot vabilo in vsem novim članom dala občutek vključenosti že od vsega začetka.

PRIPOROČILA ob obisku vaj:
•    Na vaje pridite v preprostih in udobnih oblačilih, ki vam bodo omogočala sedenje na petah na tatamiju in nemoteno gibanje. S seboj prinesite par belih nogavic, ki jih nosimo poleg siceršnjih in tako na simbolni način pokažemo čistost.
•    Nakita med tečajem, še posebej med vajo na tatamiju, ne nosimo, saj lahko poškoduje dragocene čajne pripomočke.
•    Učimo se na dva načina - z neposredno vadbo in z opazovanjem izvedbe vaj voditelja tečaja in drugih udeležencev.

Vljudno vabljeni, da se nam pridružite!

Društvo Chado Urasenke Tankokai Slovenija in Slovenski etnografski muzej

ČadoChado Urasenke Tankokai Slovenija