Slovenski etnografski muzej

Junior ambasador UNICEF-a Tit Šenk je lani za en dan prevzel županovanje v Ljubljani.
Datum objave 
15. november 2017
Kaj 
Novice

Otroci prevzemajo vodenje Slovenije za en dan

UNICEF - Svetovni dan otrok, 20. november 2017

Ob svetovnem dnevu otroka – 20. novembra bodo otroci v Sloveniji za en dan prevzeli najpomembnejše vloge v politiki, medijih, gospodarstvu, šolstvu, športu in kulturi. Gre za globalno pobudo UNICEF-a, ki daje priložnost  otrokom po vsem svetu, da je njihov glas slišan in tudi upoštevan. 

V ta projekt se vključuje tudi kulturna dediščina skozi Slovenski etnografski muzej, katega direktovanje bo za par ur na ta dan prevzela osnovnošolka iz Postojne, Inja Hvala.

20. novembra bodo otroci v Sloveniji prevzeli vodenje države, nekaterih ministrstev, občin, šol, podjetij, medijev, športa in kulture. Tako se bodo v pristojnih uradih za en dan znašli v vlogi predsednika Republike Slovenije, predsednika Vlade Republike Slovenije in na družbenih omrežjih predsednika Državnega zbora. Hkrati bomo iz vrst najmlajših dobili tudi ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, na družbenih omrežjih ministrico za izobraževanje, znanost in šport ter župane dvanajstih občin, ki bodo ključe mesta za en dan predali otrokom.
 
Na ta pomemben dan bodo otroci  razkrili svojo vizijo, želje in izzive za prihodnost, ki si jo želijo sooblikovati z odraslimi. Podatki bodo temeljili na raziskavi UNICEF-a Slovenije in Mediane, ki je merila zadovoljstvo otrok z življenjem in odraščanjem v Sloveniji. Otroci bodo odrasle pozvali k ustvarjanju sveta, v katerem lahko za vsakega otroka omogočimo zdravje, izobrazbo, zaščito pred nasiljem in izkoriščanjem ter enake možnosti za razvoj. Za uresničevanje otrokovih pravic si moramo prizadevati vse dni v letu in vsak od nas ima pri tem pomembno vlogo.
 
Otroci bodo pomembne vloge prevzeli tudi v medijih z vodenjem informativnih oddaj, v gospodarstvu - v družbi Prva osebna zavarovalnica, v podjetju za raziskovanje trga in medijev Mediana, v oglaševalski agenciji Grey Ljubljana in drugih, v kulturi, in sicer v Slovenskem etnografskem muzeju, zavzeli pa bodo tudi družbena omrežja UNICEF-ovih podpornikov -  priljubljenega košarkarja Boštjana Bokija Nachbarja ter stand up komika in pisca Boštjana Gorenca Pižame. Pobudi se bodo pridružile tudi številne šole po Sloveniji, ki bodo ta dan dobile »nove« ravnatelje in učitelje. Otrok bo na posebnem treningu za vodo prevzel vlogo inštruktorja v Les Mills fitnes centrih, kjer skupaj s športnimi navdušenci že od začetka oktobra zbirajo sredstva za UNICEF-ove programe, s katerimi bodo omogočili čisto pitno vodo za otroke v vzhodni Afriki. »Novega« direktorja bo za en dan dobil tudi UNICEF Slovenija.
 
»Priložnost, da otroci prevzamejo vodilne vloge ob svetovnem dnevu otrok, predstavlja pomemben mejnik na poti rednega vključevanja otrok pri sprejemanju odločitev. Ta dan ima velik pomen pri ozaveščanju odraslih, da otroci v sebi nosijo neprecenljiv potencial, zaradi česar so pomembni soustvarjalci današnjega sveta. Zato je pomembno, da upoštevamo njihovo mnenje in jih pogosteje vključimo v sprejemanje odločitev. Obenem pa ta dan predstavlja tudi spodbudo otrokom, da se zavedajo svojih znanj in sposobnosti, da lahko kot enakovreden sogovornik sodelujejo pri sprejemanju odločitev za oblikovanje okolja in sveta, v katerem odraščajo,« je o pobudi povedal Tomaž Bergoč, izvršni direktor UNICEF-a Slovenija.
 
UNICEF bo s prevzemi najpomembnejših vlog s strani otrok po celem svetu obeležil letošnji svetovni dan otroka, ki sovpada z 28. obletnico sprejema najpomembnejšega dokumenta za otroke - Konvencije o otrokovih pravicah. Da bi okrepili glas milijonov otrok, ki nikoli ne dosežejo medijskih naslovnic in zato niso slišani, se bodo UNICEF-u 20. novembra pridružili svetovni voditelji in zvezdniki, kot na primer, UNICEF-ov ambasador dobre volje David Beckham, jordanska kraljica Rania, izvršna direktorica Facebooka Sheryl Sandberg, igralec Hugh Jackmann in mnogi drugi.