Slovenski etnografski muzej

FOTO: Na fotografiji je panjska končnica iz zbirke SEM, na kateri je upodobljen je svetnik, milanski škof in zavetnik čebelarstva, sv. Ambrož. Legenda pripoveduje, da se mu je bil roj čebel obesil na usta in tako napovedal, da bo njegovo cerkveno govorništvo sladko kot med. Tako je postal zavetnik čebelarstva, ob njem pa je upodobljen čebelji koš. Panjska končnica je iz obdobja konec 19. / začetek 20. stoletja.
Datum objave 
17. maj 2018
Kaj 
Novice

Obeležitev svetovnega dneva čebel v SEM

Ob prvem praznovanju Svetovnega dneva čebel Vas Slovenski etnografski muzej vabi na dogodka:

MEDENO DOŽIVETJE
19. maj, ob 10.00

V sodelovanju s Klubom profesionalnih turističnih vodnikov Slovenije vas prijazno vabimo na vodeni ogled po programu MEDENO DOŽIVETJE.

Sredi Ljubljane se prisluhnite zgodbi o čebelarstvu, ki je našlo svoj prostor tudi v muzeju ter doživite muzej nekoliko drugače. Program »Medeno doživetje« vključuje:

• sladko medeno dobrodošlico
• zgodbo o muzejski trgovini Lectariji, ki jo je oblikoval najbolj znani slovenski arhitekt Jože Plečnik
• voden ogled po čebelarski zbirki na stalni razstavi Med naravo in kulturo
• nazorno razlago, kako nastane panjska končnica

Medeno doživetje traja od 10.00 do 11.15. Po programu Medeno doživetje si lahko obiskovalci samostojno ogledajo tudi preostale razstave v muzeju.

Obvezne prijave do 17.5.2018 na klubvodniki@gmail.com
Cena: 7 € / osebo
(cena velja za vse kategorije gostov, otroci do 6 leta starosti imajo prost vstop)

 

 

ČEBELJA POT
19. maj, ob 16.00

V počastitev Svetovnega dne čebel prijazno vabljeni na brezplačno vodstvo »Po Čebelji poti«. Zbirna točka in začetek poti je pri STIC – Slovenskem turistično informacijskem centru na Krekovem trgu 10 ob 16. uri. Sprehodili se bomo do Slovenskega etnografskega muzeja, si ogledali Plečnikovo Lectarijo in imeli pokušino slovenskega medu. Pot nas bo nato vodila do vzpenjače, s katero se bomo povzpeli na Ljubljanski grad. Z Ljubljanskega gradu se bomo skozi Flajšmanov drevored sprehodili do nabrežij Ljubljanice. Našo pot bomo zaključili v gostilni Pri Kolovrat, ker bomo poizkusili medene sladice.

Ogled bo trajal 3 ure. Maksimalno številu udeležencev: 30 oseb
Prijave: tic@visitljubljana.si , tel.: 01 3061215

Združeni narodi so na pobudo Slovenije razglasili 20. maj (ki je rojstni dan Antona Janše, začetnika gospodarskega čebelarjenja pri nas) za Svetovni dan čebel. Mestna občina Ljubljana, Čebelam najbolj prijazna občini leta 2017, obeležuje prvi Svetovni dan čebel v sodelovanju s številnimi partnerji (danes združuje že 33 partnerjev), med katere je vključen tudi Slovenski etnografski muzej.

Čebelja pot je gibanje za dobrobit čebel v mestu in hkrati program, preko katerega se Ljubljančani in Ljubljančanke ter vsi obiskovalci našega glavnega mesta še bolje lahko seznanijte s čebelami, s katerimi sobivamo v našem mestu.

VSTOP PROST