Slovenski etnografski muzej

Postavitev v razstavni hiši SEM
Datum objave 
5. junij 2020
Kaj 
Novice

Nova pridobitev SEM – slike na steklu Brede Železnik, por. Svetlič

V avli razstavne hiše SEM je na ogled zbirka 15 slik na steklo avtorice Brede Železnik, por. Svetlič, ki je z izredno natančnostjo in ljubeznijo do slikanja prispevala k ohranitvi te tehnike in s tem slovenske kulturne dediščine. Zbirka je donacija, s katero je SEM obogatil svojo zbirko slik na steklo.

V Slovenskem etnografskem muzeju hranimo zbirko preko 600 slik na steklo. Kljub obsežnosti zbirke pa vanjo še vključujemo nove primerke, ki so pričevalni zlasti z vidika njihovih zbiralcev ali njihovega ustvarjanja danes. Za muzej je zato pomembna pridobitev zbirke slik na steklo Brede Železnik, por. Svetlič, v kateri prevladujejo njena avtorska dela iz 50. let 20. stoletja.

Zbirko 15 slik na steklo, ki vključuje njena dela skupaj s primerki iz 19. stoletja, sta se njeni hčerki Urša Curatolo in Veronika Možina namenili v letu 2019 pokloniti Slovenskemu etnografskemu muzeju potem, ko je avtorica sama še v času svojega življenja privolila v to donacijo.

Breda Železnik, por. Svetlič, je bila rojena 25. avgusta 1927 v Zagorju ob Savi. Bila je mlajša hči Vide in Jožeta Železnika, rudarskega inženirja. Doma so imeli guvernanto, ki ju je s sestro učila od osnov branja, matematike in glasbila do bontona pri mizi, posebno pomembnega takrat, ko so k družini prišli na obisk gostje.

Prvi hud pretres v njenem življenju je bila 2. svetovna vojna. Družina je v trenutku izgubila vse, kar je posedovala in čez noč so iz ugledne družine postali izgnanci.

Njeni mami Vidi, ki je bila ljubiteljica umetnosti in literature, ni ušel hčerkin dar za slikanje. V svojem krogu poznanstev, v katerem sta bila tudi Maksim Gaspari in dr. Rajko Ložar, ravnatelj Etnografskega muzeja med letoma 1940 in 1945, je navezala stike, ki so vodili v sodelovanje med muzejem in mlado ustvarjalko. Tako je med počitnicami v obdobju, ko je že živela na Ilirski ulici v Ljubljani, v času 2. svetovne vojne in še po njej zahajala v Etnografski muzej, kjer se je seznanila s tehniko slikanja na steklo.

Seznam slik na steklo na ogled:

1. Procesija h Križanemu
2. Križani Jezus z Marijo in Janezom
3. Poncij Pilat si umiva roke
4. Juda izda Jezusa s poljubom
5. Sv. Rok, Dravlje pri Ljubljani
6. Jezus, ki nosi križ
7. Poklon Sv. Treh kraljev
8. Poklon sv. Treh kraljev
9. Marija pri tkanju, po vzoru freske iz cerkve sv. Primoža in Felicijana nad Kamnikom (1504)
10. Marija zavetnica s plašèem, po vzoru reliefa iz glavnega oltarja cerkve Marijinega vnebovzetja na Ptujski gori (1400 -1410)
11. Kužna slika, po vzoru freske iz cerkve sv. Primoža
12. Sv. Boštjan
13. Sv. Jurij

Predstavitev donacije slik na steklo je pripravila dr. Bojana Rogelj Škafar, kustos svétnik, Kustodiat za ljudsko likovno umetnost in slikovne vire, 2020.