Slovenski etnografski muzej

Pogled na vitrino
Datum objave 
15. december 2017
Kaj 
Novice

NewSloSouvenir

Spominki projekta NewSloSouvenir so od 1. decembra 2017 na ogled v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani

Fakulteta za dizajn, pridružena članica Univerze na Primorskem, je v akademskem letu 2016/2017 v sklopu razpisa »PKP – Po kreativni poti do znanja«, ki ga izvaja Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS, pridobila evropska sredstva za izvedbo projekta NewSloSouvenir.

V interdisciplinarnem projektu so sodelovali študenti Fakultete za dizajn, pridružene članice Univerze na Primorskem, iz smeri Notranja oprema, Tekstilije in oblačila ter Vizualne komunikacije, študentka Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, študent Fakultete za management Univerze na Primorskem, podjetje IQbator d.o.o. ter Slovenski etnografski muzej.

Opirajoč se na slovensko kulturno dediščino, turistično ponudbo slovenskih spominkov in izdelkov, raziskavo tržišča ter sodobno produktno oblikovanje, so študenti pod mentorstvom izr. prof. dr. Damjane Celcar in doc. Jane Mršnik razvili izvirne, oblikovalsko dovršene, duhovite in vsebinsko bogate spominke ter izdelke za dom, s katerimi navdušujejo širšo javnost in potencialne odjemalce.

V Slovenskem etnografskem muzeju so od 1. decembra na ogled vsi razviti izdelki nastali v projektu.. So iskriva pripoved, ki lahko predstavlja prispevek v prepoznavnosti Slovenije in

Sodelujoči:

Bea Brufach, študentka Fakultete za dizajn, smer Notranja oprema, se predstavlja s sodobno kolekcijo lesenih pripomočkov za kuhinjo. Linija TRILESKA združuje tri slovenske znamenitosti: ribniško suho robo, čipko in Triglav, v enem izdelku.

Lea Rovina, študentka Fakultete za dizajn, smer Notranja oprema, je razvila kolekcijo WOODA, ki jo sestavljajo steklenice za vodo z lesenim zamaškom iz masivnega lesa nekaterih slovenskih avtohtonih drevesnih vrst ter vzorcem strukture lesa na trupu steklenice.

Petra Šink, študentka Naravoslovnotehniške fakultete, smer Oblikovanje tekstilij in oblačil, se predstavlja s kolekcijo izdelkov za dom in prosti čas KOOKOO, ki jo sestavljajo predpasniki, majice, pogrinjki, prti, magnetki in broške ter torbice za steklenico za vodo s skupnim izhodiščnim vzorcem čipkaste silhuete kokoši.

Erika Korošec, študentka Fakultete za dizajn, smer Tekstilije in oblačila, je razvila linijo CARNATION, ki jo sestavljajo leseni dekorativni izdelki z lasersko gravuro slovenskega nageljna v sodobni različici.

Estera Rezar, študentka Fakultete za dizajn, smer Tekstilije in oblačila, predstavlja linijo zelišč KURA/CURE za lajšanje značilnih slovenskih tegob (zavist, stres, depresija). Medicinske brizgalke, v katerih so shranjena zelišča, so opremljene še z zabavnimi ilustracijami kokošk, duhovitim opisom simptomov in navodili za uporabo.

Gal Gregorc, študent Fakultete za dizajn, smer Vizualne komunikacije, pa se predstavlja s serijo razglednic S KURO NA TURO z zabavnimi ilustracijami kokošk, v katerih se hudomušno zrcali oblika zemljevida Slovenije.

Vljudno vabljeni k ogledu!

Pogled na vitrinoPogled na vitrinoPogled na vitrinoPogled na vitrinoPogled na vitrinoPogled na vitrino