Slovenski etnografski muzej

Dr. Branislava Sušnik
Datum objave 
5. marec 2021
Kaj 
Novice
Etnografski muzej Andrés Barbero Asuncion  (Museo etnographico Andrés Barbero)
Univerza na Primorskem, Fakulteta za humanistične študije
Ministrstvo za kulturo

Napovedujemo razstavo o slovenski raziskovalki v Paragvaju – dr. Branislavi Sušnik

Slovenski etnografski muzej 20. aprila 2021 odpira razstavo La Doctora: življenje in delo slovenske znanstvenice v Paragvaju.

Razstava pripoveduje življenjsko zgodbo dr. Branislave Sušnik, slovenske etnologinje, antropologinje in etno-lingvistke, ki jo je zgodovinska usoda ob koncu 2. svetovne vojne pahnila v novo, povsem drugačno kulturno okolje Paragvaja. Imela je mnogotere darove, ki jih je v okviru treh poglavitnih dejavnosti: muzeologije, znanstveno-raziskovalnega in pedagoškega dela združila v nedeljivo strokovno izkušnjo.  

Razstava predstavi ključna dela Branislave Sušnik in odprave med staroselska ljudstva Paragvaja. Hkrati pripoveduje zgodbo o staroselskih skupnostih Chaca in vzhodno-paragvajskega gozda ter savane, katerim je avtorica razstave namenila največ raziskovalne pozornosti.

Na razstavi bodo v štirih zaokroženih vsebinskih ambientih (Branislava Sušnik: od Medvod do Asuncióna; Staroselske kulture Chaca; Staroselske kulture vzhodnega Paragvaja; Paragvaj) predstavljeni studijski posnetki muzejskih predmetov, ki jih je Sušnikova zbrala na svojih terenskih odpravah in so del zbirk Etnografskega muzeja Andrés Barbero Asunción, njene avtorske terenske fotografije, obsežno dokumentarno in fotografsko gradivo in knjižne izdaje del dr. Branislave Sušnik.

Nosilec razstave je Slovenski etnografski muzej. Razstava nastaja v sodelovanju z Etnografskim muzejem Andrés Barbero v Asunciónu, Paragvaj, v katerem je dr. Branislava Sušnik vse do konca svojega življenja delala in bila njegova dolgoletna direktorica. Vsebinska vodja projekta je avtorica in kustodinja razstave dr. Mojca Terčelj, zunanja sodelavka, Fakulteta za humanistične študije, Univerza na Primorskem.

Nova pridobitev SEM: Fond Branislave Sušnik
Slovenski etnografski muzej je v sklopu projekta pridobil obsežno digitalizirano gradivo iz zbirk in dokumentacije Etnografskega muzeja  Andrés  Barbero Asunción, digitalizacijo in studijsko fotografiranje je izvedla Gabriela Zucolillo. Gradivo bo urejeno v novo ustanovljenem fondu SEM, imenovanem po Branislavi Sušnik, v Kustodiatu za slovenske izseljence, zamejce, pripadnike narodnih manjšin in drugih etnij v Sloveniji in bo dostopno v znanstveno raziskovalne namene.


Razstavo pripravlja  dr. Mojca Terčelj, vsebinska vodja projekta, avtorica in kustodinja razstave, zunanja sodelavka, Fakulteta za humanistične študije, Univerza na Primorskem, v sodelovanju s programskim svetom razstave. Sestavljajo ga dr. Adelina Pusineri, direktorica in Raquel E. Zalazar, kustodinja, Etnografski muzej Andrés  Barbero, Asunción, dr. Marko Frelih, kustos, Slovenski etnografski muzej, Kustodiat za zbirke iz Afrike in Amerike in dr. Tanja Roženbergar, kustosinja, Slovenski etnografski muzej, Kustodiat za slovenske izseljence, zamejce, pripadnike narodnih manjšin in drugih etnij v Sloveniji ter dr. Irene Mislej, zunanja sodelavka. Postavitev in arhitektura razstave mag. Jasna Kralj Pavlovec; celostna podoba in oblikovanje Danijela Grgić.

Partnerji projekta:
Univerza na Primorskem, Fakulteta za humanistične študije
Etnografski muzej Andrés Barbero Asuncion  (Museo etnographico Andrés Barbero)
Fundacija La Piedad, Asunción, Paragvaj

Kontakt:
dr. Tanja Roženbergar, Kustodiat za slovenske izseljence, zamejce, pripadnike narodnih manjšin in drugih etnij v Sloveniji, SEM
E: tanja.rozenbergar@etno-muzej.si


Slovenski etnografski muzej je v letu 2020 ob 100-letnici rojstva dr. Branislave Sušnik (1920-1996) pripravil spletni kolokvij »dr. Branislava Sušnik: Refleksije«, ki je na voljo tudi preko spleta. Vabljeni k ogledu!