Slovenski etnografski muzej

Datum objave 
3. avgust 2018
Kaj 
Novice

Napovedujemo: Paviljon Čebelji svet

ob razstavi Kjer so čebele doma

Čebelji svet, ki bo na ogled v avli muzeja med 5. avgustom in 6. septembrom 2018, je kot vzporedna atrakcija ob razstavi Kjer so čebele doma namenjen ozaveščanju o pomembnosti čebel in ostalih opraševalcev za trajnostno kmetijstvo, za zagotavljanje varnosti preskrbe s hrano v svetu – torej preprečevanje lakote ter posledično za izboljšanje kakovosti življenja vsakega posameznika. Obiskovalci lahko v paviljonu na interaktiven način doživijo svet čebel, si s pomočjo virtualne resničnosti  približajo čebele, se z njimi fotografirajo, poslušajo brenčanje čebel, vonjajo propolis ter spoznajo še marsikaj zanimivega iz sveta čebel z uporabo sodobne tehnologije. 

Čebelji svet (Bee World) je kupola, sestavljena iz šesterokotnih elementov, ki predstavljajo čebelje satnice. Celoten paviljon meri v tlorisu 6 m (premer kupole), v višino pa 3,20 m, tako da se skozenj lahko sprehodi obiskovalec. V čebeljih satnicah, ki merijo okoli 65 cm (premer), so različne vsebine, ki obiskovalcu približajo življenje čebel.

Paviljon je zasnovalo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (Kaja Kotnik) v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije, Čebelarskim muzejem Radovljica ter Uradom Vlade RS za komuniciranje. Konstrukcija je plod slovenskega znanja, tehnologije, materiala in dela.