Slovenski etnografski muzej

Codellijeva potomka, vnukinja baronica Livio Barbo von Waxenstein Reden, na obisku v SEM
Datum objave 
10. oktober 2017
Kaj 
Novice

Legenda o baronu Codelliju na filmu

Nedavna premiera celovečernega igrano-dokumentarnega filma Codelli režiserja in scenarista Mihe Čelarja, za katerega je tudi Slovenski etnografski muzej izposodil slikovno gradivo, posnetke in fotografije iz svoje dokumentacije ter nudil strokovno sodelovanje dr. Marka Freliha (SEM), je bil prvič prikazan na 20. Festivalu slovenskega filma v Portorožu.

V filmu so igrani prizori po vzoru nemih filmov, ki prikazuje črno-belo Codellijevo zgodbo o njegovem delu in življenju v Togu, kjer je med letoma 1911 in 1914 vzpostavljal prvo brezžično povezavo med Evropo in Afriko. Posebej je izpostavljena pomen Codellija kot producenta prvega igranega film, ki je bil posnet v Afriki. Film z naslovom Bela boginja iz Wangore je samo delno ohranjen, nekaj fotografij iz snemanja pa hrani tudi SEM.

O Codelliju, ki ga je na platnu upodobil Primož Bezjak, v filmu spregovorijo tri Codellijeve potomke - vnukinja baronica Livio Barbo von Waxenstein Reden z hčerko Alessandro Reden Zuendel in vnukinjo Valentino Zuendel, ki barona predstavijo po svojih spominih in zgodbah o njem. V film je zajet tudi dogodek, ki ga je organiziral Slovenski etnografski muzej, ko so prav Codellijeve potomke s povorko najlepših starodobnikov iz Ljubljane (v enem od takšnih se je vozil tudi Codelli) obiskale Slovenski etnografski muzej.

Slovenski etnografski muzej čestita ustvarjalcem filma!

Snemanje filma o Codelliju med turbinami in generatorji nekdanje radiotelegrafske postaje blizu vasi Kamina v Togu. Foto Marko Frelih.Parni kotli že več kot sto let ležijo na prostem. Foto Marko Frelih.Domačini so si z velikim zanimanjem ogledovali fotografije v knjigi Togo album 1911-1914, ki jo je SEM izdal leta 2007. Foto Marko Frelih.Snemanje pogovora igralca Primoža Bezjaka s profesorjem dr. Adjai P. Oloukpona-Yinnonom na obali mesta Lomé. Foto Marko Frelih.Snemanje posameznih prizorov v studio Viba. Foto Marko Frelih.Snemanje posameznih prizorov v studio Viba. Foto Marko Frelih.Igralec Primož Bezjak – filmski baron Anton Codelli. Foto Marko Frelih.