Slovenski etnografski muzej

KDO SEM v času pandemije? Zbiramo misli, razmišljanja, verze, zgodbe …

KDO SEM v času pandemije? Zbiramo misli, razmišljanja, verze, zgodbe …

Slovenski etnografski muzej vljudno vabi k sodelovanju v projektu »KDO SEM v času pandemije?«


Prisluhniti želimo besedam, mislim in zgodbam o času, ko v boju za zdravje ostajamo sami in doma.
    • Kaj  in koga v času pandemije najbolj pogrešam?
    • Kaj novega in drugačnega počnem?
    • Kaj sem pridobil-a?
    • Kaj sem izgubil-a?
    • Ali se je moj pogled na svet spremenil?
    • Kaj bo po pandemiji drugače v  mojem življenju?

K razmisleku nagovarjamo posameznice in posameznike različnih starostnih skupin in z različnimi družbenimi vlogami, še posebej pa družbeni skupini, ki ju je pandemija še dodatno zaznamovala:

•    mlade, dijake in študente, ki v času pandemije doživljajo svojevrstno izkušnjo življenja za štirimi stenami v ožjem družinskem krogu, odmaknjeni od neposrednih stikov z vrstniki in ob izobraževanju na daljavo;
•    starostnike in starejše v tretjem življenjskem obdobju, da spregovorijo o svojih trpkih ali toplih izkušnjah.

Vaše zgodbe zbiramo na elektronski naslov anja.koren@etno-muzej.si

Hvala, ker z nami delite vaše misli!

S pošiljanjem zgodb se strinjate z javno uporabo zgodbe za namene preučevanja in uporabe v raziskovalne in razstavne namene.

Spodaj objavljamo prispevke vseh sodelujočih v projektu »KDO SEM v času pandemije?« in vas lepo vabimo k branju.

K sodelovanju v projektu Slovenskega etnografskega muzeja »KDO SEM v času pandemije?« so se odzvali dijaki in dijakinje Gimnazije Vič. V okviru pouka angleščine na daljavo (šolsko leto 2019 / 2020) so zbrali svoje misli, prozo, pesmi, risbe in fotografije in jih izdali v obliki elektronskega zbornika.
Kdo sem v času pandemije? / Who am I in this time of the pandemic? (pdf, 6.95 MB)


Špela Jambrek iz Ljubljane je (s fotografom Matijo Tomcem) pripravila fotografski projekt z naslovom Glas iz nove realnosti, v katerem se sooča s psihološkim dojemanjem novega vsakdana posameznika skozi sebe in v okviru skupnosti.
Glas iz nove realnosti (pdf, 7.66 MB)


Josip Orbanić iz Ljubljane v svojem prispevku napravi časovni oris poteka bolezni od začetka leta 2020, predstavi svoje doživljanje ukrepov in njihovo rahljanje ter opiše vsakdanjik njegove družine.
Kdo sem v času epidemije? (pdf, 504 KB)


Cvetka Skok iz Sežane obdobje epidemije poimenuje »koronačas«. Ta čas jemlje življenja, službe in varnost. A prinaša tudi nekaj dobrega – krepita se pomoč šibkejšim in solidarnost, narava pa lahko svobodneje zadiha.
Koronačas (pdf, 176 KB)


Maj Kastelic iz Ljubljane v svoji pesmi K'rentenski opiše, kako mu je korona virus prekrižal poletne načrte, a ostaja optimist in se veseli ponovnega snidenja s svojimi prijatelji.
K'rentenski (pdf, 91 KB)


Erika Puc iz Sevnice se v svojih mislih sprašuje, ali nas je doletela apokalipsa, ali v izolaciji pozabimo, kateri dan je danes in ali bomo iz teh razmer lahko izšli boljši in bolj cenili ljudi in naravo.
Moje misli (psd, 176 KB)


Andreja iz Kopra v svoji pesmi opozori, da je virus tiho prišel med nas in brez spraševanja prevzel oblast nad nami. Spominja se lepih, ne tako starih časov in hrepeni po objemih bližnjih.
Pesem (324 KB)


Evelina Žefran iz Medna skozi pet pesmi z naslovi Rojstva, Ko poje zemlja, Reka, Ptica in Upanje pokaže na vez človeka z naravo. Narava pa njej v dani situaciji pomaga prebroditi težke trenutke in prinaša upanje.
Pesmi karantene (442 KB)


Matija Tomc iz Ljubljane je teden dni pred uvedbo karantene v Sloveniji pripravil fotografski projekt z naslovom Poligon za žalovanje. V njem se ukvarja s konceptom žalovanja – za vsakdanjim življenjem, ki smo ga bili vajeni in za izgubo človeške bližine.
Poligon za žalovanje (3.83 MB)


Tina iz Ljubljane v svojem prispevku ugotovi, da je rešila svet, a se sprašuje, kdo bo rešil njo. Predstavi vsakdan svoje družine, ki se spopada z delom od doma in šolanjem na daljavo, hkrati pa sama prevzema tudi vloge različnih strokovnjakov in mojstrov.
Rešila sem svet (pdf, 360 KB)