Slovenski etnografski muzej

Naslovnica Etnologa
Datum objave 
19. december 2019
Kaj 
Novice
Kontakt 

Izšla je nova številka Etnologa

Ob koncu leta je izšla nova številka Etnologa (29/2019), katerega nosilna tema je uporabnost etnologije in antropologije.

V branje ponujamo 29. letnik nove vrste Etnologa, če pa k temu prištejemo še letnike, ko je revija izhajala kot Etnolog (1926–1940) in Slovenski etnograf (1948–1990), je pred nami že častitljivi 80. letnik Etnologa.

V letošnji izdaji se v sklopu znanstvenih člankov z naslovom Uporabnost etnologije in antropologije avtorice in avtorja sprašujejo o uporabnosti na videz neuporabnega znanja o načinih življenja ter s tem povezano umestitvijo etnologije oz. antropologije v javnosti oziroma njuni uporabnosti zunaj akademske sfere. Sklop začenja Dan Podjed s člankom Snovanje prihodnosti antropologije, v katerem predstavlja razvojne trende v antropologiji, pri čemer se osredotoča predvsem na aplikativno antropologijo in uporabo antropoloških pristopov zunaj akademskih institucij. Uršula Lipovec Čebron v članku Antropologija in javno zdravje predstavlja izkušnje, povezane s sodelovanjem antropologov in antropologinj na področju javnega zdravja v Sloveniji. V članku Antropologija dizajna Rajko Muršič in Laura Korčulanin predstavljata precej novo področje, imenovano tudi snovalska antropologija, ki zaradi možnosti sodelovanja pri iskanju praktičnih rešitev v zadnjih letih vse bolj pridobiva na pomenu.   Vlogo etnologov in antropologov pri oblikovanju socialnih in ekonomskih politik, povezanih s staroselskim prebivalstvom Latinske Amerike, v članku Etnologija in antropologija med akademizmom in aplikativnostjo predstavlja Marija Mojca Terčelj. Kako uporabno je lahko znanje etnologinje in kulturne antropologinje pri vzpostavljanju sodelovanja med muzejem in bližnjo sosesko, dokazuje članek Urše Valič z naslovom Etnologinja in kulturna antropologinja v muzeju sodobne umetnosti.

V razdelku Razprave odpiramo več tem. Nena Židov v članku z naslovom »Otrokom danes vzeti dedka Mraza bi bil politični polom« piše o uvajanju in oblikovanju predstav o »slovenskem« dedku Mrazu v prvem desetletju njegovega pojavljanja (1948–1958). Boris Kuhar in etnološki film je članek Nadje Valentinčič Furlan, ki znotraj poklicne poti Borisa Kuharja posebno pozornost posveča njegovemu ukvarjanju s filmom za potrebe televizije in muzeja. Tina Palaić v članku Muzej neevropskih kultur v Goričanah piše o muzejevih praksah pridobivanja zunajevropskih zbirk iz obdobja gibanja neuvrščenih, Tina Ivnik pa v članku »Kako pa živijo ženske v Turčiji?« s pomočjo mnenj in izkušenj v Sloveniji živečih Turkinj kritično obravnava odnose med spoloma v Turčiji in prepričanje o podrejenosti žensk v islamu.

Na Etnomuzejskih straneh objavljamo članek o obnovi Mrakove domačije na Bledu, osvetljujemo gostujočo razstavo o sibirskem šamanizmu ter stalno postavitev o Krbavčičevi svečarski in medičarski delavnici v Slovenskem etnografskem muzeju. Po dolgem času objavljamo recenzijo razstave zunaj naših meja, t. j. razstave o pomorščaku Cooku v Britanskem muzeju. Poleg novih pridobitev pustnih oprav in vrtnarske cize objavljamo redna letna poročila o delovanju muzeja, seminarju za etnobotaniko in etnoloških pripravnicah. Veseli smo, da je kolega Ralf Čeplak Mencin postal predsednik mednarodnega odbora etnografskih muzejev ICOM ICME. Objavljamo tudi krajši zapis v spomin preminulemu dr. Borisu Kuharju. Zaključujemo z zanimivimi recenzijami knjig in tematske številke revije AnthroVision ter bibliografijo sodelavcev muzeja za leto 2018.      

Vsebina Etnologa 2019 (pdf, 71 KB)

Uvodna beseda urednikov (pdf, 76 KB)

Cena Etnologa je 20€. Kupite ga lahko v muzejski trgovini.