Slovenski etnografski muzej

Laurita Peleniūtė
Datum objave 
24. maj 2022
Kaj 
Novice

Festival Druga godba v SEM

V okviru podpornega programa 38. mednarodnega festivala Druga Godba bosta v torek, 24. 5. 2022 v Dvorani Upravne hiše SEM potekali dve vokalni delavnici.

  • 17.00 LAURITA PELENIŪTĖ (UDU): Kako z ljudsko glasbo v urbanem okolju, delavnica litovskega tradicionalnega petja, moderira Katarina Juvančič
  • 18.00 ALEKSANDER ARKHINČEJEV (UDU): Delavnica burjatskega grlenega petja, moderira Metod Banko

Vstop na posamezno delavnico je možen s kupljeno festivalsko vstopnico za koncert Brina + UDU, ki bo 25. maja, na vrtu Švicarije v Ljubljani.

Lepo vabljeni!

O festivalskih izvajalcih:

Laurita Peleniūtė je pevka, ki ohranja in predstavlja litovsko glasbeno tradicijo, kulturo in ljudsko glasbo. Na nov in zanimiv način ji uspe predstaviti ljudsko glasbo, razkriti kodeks dediščine prednikov, dati nov pomen najstarejšim pesmim in jih približati sodobnim ljudem. Laurita vabi k doživetju Sutartines. Gre arhaične, polifonične pesmi, ki so običajno opisane kot mantre zaradi svoje meditativne ritualne moči. Udeleženci ne potrebujejo glasbenega znanja in poznavanja litovskega jezika. Laurita namreč mojstrsko dekodira pesmi v slavnostnem ozračju in ustvarja harmonijo z udeleženci.

Multiinštrumentalist Aleksander Arhinčejev je a virtuozni glasbenik, enako nadarjen tako za tradicionalne kot sodobne izvedbe. Je mojster grlenega petja. Aleksander mojstrsko igra judovsko harfo, kitaro, morin-huur, sukh huur, limbe in druga etnična pihala in izvaja različne sloge grlenega petja..Na delavnici bo Aleksander razložil, kako se učiti grleno petje. Praktične vaje bodo pomagale pri učenju glavni stili grlenega petja, kot so Hoomei, Kharkhiraa in Eskhere v kratkem času.

Foto: arhiv festivala Druga godba

Aleksander Arhinčejev