Slovenski etnografski muzej

Predstavitev znanstvene monografije SEM Dokumentiranje in predstavljanje nesnovne kulturne dediščine s filmom
Datum objave 
26. september 2018
Kaj 
Novice

Direktorica SEM z udeležbo na Kitajskem odlično zastopala Slovenijo in SEM

Direktorica SEM dr. Tanja Roženbergar se je v okviru programa 16 +1, povezovanje šestnajstih vzhodnoevropskih držav in Kitajske, udeležila drugega Foruma strokovnjakov s področja nesnovne kulturne dediščine (The second China & Central and Eastern European Country’s Expert Forum), ki je med 17. in 22. septembrom 2018 potekal na Kitajskem v mestu Hangzhou. Tema Foruma je bila Creating Cultural Memories with Hands.

V okviru Foruma je dr. Tanja Roženberger predstavila referat Traditional Craftmenship in Slovenia and Sustainable Development. Poseben dosežek je prevod znanstvene monografije SEM Dokumentiranje in predstavljanje nesnovne kulturne dediščine s filmom v kitajski jezik. V okviru Foruma je potekala slovesna promocija izdaje monografije, ki je izšla v nakladi 2000 izvodov.

Slovenija, ki jo je zastopal Slovenski etnografski muzej, se je predstavila tudi na skupinski razstavi Exhibition of the Handicrafts of China – Central Eastern European Countries. Razstavljeni so bili izdelki treh slovenskih obrtnikov – panjska končnica iz Delavnice Kosmač, model za mali kruhek Petre Plestenjak Podlogar in lectovo srce iz delavnice Celec. Ob tem je direktorica SEM z vlado mesta Hangzhou podpisala pismo o nameri o vzpostavitvi kulturnih izmenjav med Slovenskim etnografskim muzejem in mestom Hangzhou ter o skupnem sodelovanju nadaljnjega razvoja projekta Museum without borders, s katerim oživljajo dediščinsko ponudbo v tem mestu.

Z obiskom Zhejiang Museum of Natural History se dr. Tanja Roženbergar odzvala tudi vabilu na srečanje z vodstvom tamkajšnjega muzeja na temo izmenjav razstav med muzejema. SEM-u je bilo ponujeno gostovanje z razstavo o tradicionalni kitajski medicini.

Dr. Tanja Roženbergar na srečanju z vodstvom Zhejiang Museum of Natural HistorySEMova vitrina na skupinski razstavi Exhibition of the Handicrafts of China – Central Eastern European Countries Skupinska razstava Exhibition of the Handicrafts of China – Central Eastern European Countries Naslovnica kitajskega prevoda knjige Dokumentiranje in predstavljanje nesnovne kulturne dediščine s filmom