Slovenski etnografski muzej

Reklama za Cockto
Datum objave 
20. december 2016
Kaj 
Novice
Kontakt 

Cockta: pijača vaše in naše mladosti

14.12.2016 so v Slovenskem muzeju in arhivih v Clevelandu odprli razstavo Slovenskega etnografskega muzeja, Cockta: pijača vaše in naše mladosti.

Na pobudo profesorja Luka Zibelnika, ki med slovenskimi izseljenci in njihovimi potomci skrbi za ohranjanje slovenske dediščine, smo se v Slovenskem etnografskem muzeju odzvali povabilo in prilagodili razstavo o Cockti za predstavitev v njihovem muzeju.  

2010 je Slovenski etnografski muzej zasnoval in postavil razstavo Cockta, pijača vaše in naše mladosti: O dediščini slovenskih blagovnih znamk kot pomemben del slovenske gospodarske in kulturne dediščine. Namen razstave je povezati področje snovne in nesnovne kulturne dediščine blagovnih znamk z vidika njihove vloge v načinu življenja in v kulturi, ravni ekonomskega razvoja, potrošništva, vloge in oblik oglaševanja, razvoja trženja in ponudbe na trgu.

Na gostujoči razstavi je posebej osvetljen fenomen Cockte, ki predstavlja simbol slovenske potrošniške revolucije. Cockta ostaja najznačilnejša predstavnica koncepta 'slovenska znamka'. Postala je tudi del slovenske kulturne identitete in prijetno spominja na gospodarsko in družbeno preteklost Slovenije.