Slovenski etnografski muzej

Udeleženci s pomočjo metafore prekmurske gibanice razmišljajo o tem, kaj potrebujejo za trajnostno vrtnarjenje. Izvaja Aljaž Plankl. Maribor, 21. maj 2025. Foto: Sandi Horvat.
Datum objave  
28. julij 2025

Pridelovanje in priprava hrane včeraj in danes v romskih skupnostih v Sloveniji

Pri projektu Združimo se! povezujemo dva izziva: okoljsko problematiko in družbeno pravičnost. V snovanje projektnih aktivnosti smo povabili predstavnike romske skupnosti, s katerimi smo za temo izobraževalnih in umetniških aktivnosti z Rominjami in Romi izbrali pridelovanje in pripravo hrane skozi čas.  

Romi so priznana etnična manjšina v Sloveniji, njihova prisotnost v regiji pa sega vsaj v 15. stoletje. V Sloveniji živi približno 12.000 Romov. Slovenska romska skupnost je raznolika in v projekt smo vključili različne skupine: iz Prekmurja, Dolenjske in Maribora. Romi v Sloveniji se še vedno soočajo s pomembnimi izzivi: socialna izključenost in diskriminacija, stanovanjski problemi, izzivi na področju izobraževanja in zaposlovanja ter zdravstvene neenakosti. Z namenom vključiti Rome v diskusije o pridelovanju in pripravi hrane, na kar podnebne spremembe pomembno vplivajo, smo razvili pet izobraževalnih in umetniško aktivnost.

Cilj izobraževalnih aktivnosti, ki so pokrivale teme, kot so trajnostno vrtnarjenje, nabiranje zelišč in izdelava izdelkov iz njih, ločevanje odpadkov in recikliranje, kuhanje in uporaba ostankov hrane, je bil udeležencem ponuditi nove informacije in jim omogočiti, da nove prakse tudi sami preizkusijo. Pri tem smo odprli vprašanje, kaj lahko v svojem lokalnem okolju sami storijo za spremembe – ponekod imajo zemljo in lahko zasadijo svoj vrt, v mestnem okolju pa je do zemlje težje priti. Pogovarjali smo se tudi o tem, katera zelišča so zdravilna in kaj vse lahko iz njih izdelamo, kako skuhati okusne jedi, ostanke od obroka pa porabiti, ter o možnostih in načinih ločevanja odpadkov. Posebej zanimivo je bilo slišati o zgodovini romske skupnosti in njenem razvoju na podlagi prehrane. Aktivnosti o zeliščih in prehrani so pripravile strokovnjakinje za ta področja iz romske skupnosti.

Cilj umetniške aktivnosti je bil senzibilizirati udeležence za tematiko, prepoznati njihove izkušnje in znanje ter to uporabiti kot osnovo za obravnavo dediščine pridelave in priprave hrane v romskih skupnostih. Rezultat te aktivnosti so posnete izbrane dediščinske pripovedi, ki bodo postale del novonastalega arhiva romske dediščine, ki ga bo hranil SEM.

Aktivnosti smo za romsko skupnost izvedli v Lendavi, Mariboru in Šentjerneju. Na prošnjo organizatorjev, ki so zagotovili prostor in udeležence aktivnosti, v katerih so prepoznali potencial, smo jih izvedli še za dve dodatni skupini: za dijake na pobudo Ljudske univerze Lendava (ki deluje v večkulturnem okolju, kjer sobivata romska skupnost in madžarska manjšina) in za dolgotrajno brezposelne posameznike na pobudo nevladne organizacije EPEKA; obe organizaciji sta bili del naših srečanj za snovanje aktivnosti. Poleg tega pa smo v muzeju gostili skupino Rominj iz Prekmurja, ki so si ogledale stalno razstavo Med naravo in kulturo, nato pa smo se pogovarjali o njihovi dediščini pridelovanja in priprave hrane. V Šentjerneju se nam je pridružil tudi predstavnik Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Peter Dirnbek Vatovec. 

Izobraževalnih aktivnosti se je udeležilo 95 oseb, umetniških pa 93. Izvedbo aktivnosti smo dokumentirali s fotografijami in kratkim filmom, o aktivnostih pa so poročali tudi v oddaji Naše poti, ki jo je pripravil Sandi Horvat.

https://prvi.rtvslo.si/podkast/nase-poti/9172690/175140031 (6.10 - 15.28)

Rominje na delavnici trajnostnega vrtnarjenja z Aljažem Planklom iz podjetja Naj raste d.o.o., Lendava, 24. maj 2025. Foto: Sandi Horvat.Diskusija z Rominjami o dediščini prehranjevanja, izvajata Katarina Nahtigal in Tina Palaić iz SEM, Lendava, 24. maj 2025. Foto: Sandi Horvat.Sonja Horvat iz društva Nova pot – Nevo drom pripoveduje o prehrani Romov, Lendava, 24. maj 2025. Foto: Sandi Horvat.Pogostitev za skupino Rominj iz Lendave, ki jo je pripravila Sonja Horvat. Lendava, 24. maj 2025. Foto: Sandi Horvat.Skupina dijakov iz Dvojezične srednje šole Lendava se z Aljažem Planklom spoznava s principi trajnostnega vrtnarjenja. Lendava, 24. maj 2025. Foto: Sandi Horvat.Uvod v aktivnosti v mariborski EPEKI – Znanstvenem in raziskovalnem združenju za umetnost, kulturne in izobraževalne programe ter tehnologijo. Maribor, 21. maj 2025. Foto: Sandi Horvat.Katarina Nahtigal z Rominjami o uporabi hrane, ki ostane po večjih obrokih. Maribor, 21. maj 2025. Foto: Sandi Horvat.Sonja Horvat s pomočjo zelenjavno-mesnega ražnjiča pripoveduje o zgodovini Romov. Maribor, 21. maj 2025. Foto: Sandi Horvat.Aljaž Plankl na vrtu ustanoviteljic Romskega zeliščarskega društva Romanco Rman govori o pripravi zemlje za trajnostno vrtnarjenje. Šentjernej, 6. junij 2025. Foto: Sandi Horvat.Zeliščni kotiček ustanoviteljic društva Romanco Rman. Šentjernej, 6. junij 2025. Foto: Sandi Horvat. Udeleženke in udeleženci aktivnosti v Šentjerneju, kjer smo vzpostavili zelo intimno vzdušje in si izmenjali veliko izkušenj in uporabnih napotkov. Šentjernej, 6. junij 2025. Foto: Sandi Horvat.Natalija Jurkovič iz društva Romanco Rman razlaga o nabiranju zelišč in izdelovanju različnih izdelkov iz njih. V rokah drži smrekove vršičke na medu. Šentjernej, 6. junij 2025. Foto: Sandi Horvat. Predstavnik Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Peter Dirnbek Vatovec in Tina Palaić vonjata smiljev hidrolat, ki so ga izdelali v društvu Romanco Rman. Šentjernej, 6. junij 2025. Foto: Sandi Horvat.O prehrani Romov in receptih babic in dedkov ob pogostitvi, ki jo je pripravila Sonja Horvat, pripoveduje Sandi Horvat, urednik, novinar in voditelj radijskih in televizijskih romskih oddaj na nacionalni RTV.