Slovenski etnografski muzej

Medeninasta kljuka na lesenih vratih nekdanje poštne postaje V Zideh pri Trojanah iz zbirke SEM (foto: dokumentacija SEM, fotografiral Marko Habič)
Datum objave 
20. april 2020
Kontakt 

Stara znanja – nova spoznanja

Mikroorganizmi se na različnih površinah zadržujejo različno dolgo. Zato najbrž ni naključje, da so že v preteklosti za predmete, ki pogosto prihajajo v stik z rokami, uporabljali posebne materiale.


Medeninaste kljuke

Kovine, ki vsebujejo baker, kot je medenina, imajo naravni biocidni učinek. Na njihovi površini kovinski ioni preprečuje razvoj alg, plesni, gliv in virusov. Zato je uporaba medenine za izdelavo kljuk še posebej primerna v javnih ustanovah, kot so šole in bolnišnice. Priporočila o uporabi določenih kovin za kirurške posege kot preventivo pred okužbami zasledimo že v starih indijskih medicinjskih spisih Sushruta Samhita.


Srebrni jedilni pribor

Uvedba jedilnega pribora v srednjem veku, posebno vilic, je vplivala na podobo prehranjevanja, ločila je vljudno, civilizirano od barbarskega. Stoletja pa so nas vilice tudi varovale pred potencialno nevarnimi okužbami, saj naravni biocidni učinek srebra preprečuje obstoj alg, plesni, gliv in virusov na njegovi površini. Danes se srebro še vedno uporablja v medicinske namene, manj pa se zavedamo, da tudi nošenje srebrnega nakita pripomore k boljšemu zdravju. Če slučajno podedujete družinski srebrni pribor, ga tudi uporabite!


Les v kuhinji

Danes se v kuhinji spet bolj uporabljajo leseni pripomočki, kot so lesene žlice, deske in posode. Nedvomno imajo za to zasluge mladi oblikovalci in izdelovalci lesenih izdelkov, ki jim je uspelo obudili uporabo lesa. Les po svoji naravni sestavi deluje antibakterijsko in preprečuje razmnoževanje bakterij na svoji površini. Ste vedeli, da bakterija salmonele na obdelani leseni površini preživi le nekaj minut za razliko od plastike, kjer se lahko celo razmnožuje?


Vendar pazite!

Trenutno ni nobenih dokazov, da bi našteti materiali uspešno preprečevali širjenje virusa COVID-19, zato se še naprej držite navodil, ki jih prejmete od pristojnih institucij.

Lesena vrata z medeninasto kljuko nekdanje poštne postaje V Zideh pri Trojanah iz zbirke SEM (foto: dokumentacija SEM, fotografiral Marko Habič)Srebrni jedilni pribor iz zbirke SEM (foto: dokumentacija SEM, fotografiral Marko Habič)Lesen krožnik in žlici iz zbirke SEM (foto: dokumentacija SEM, fotografiral Marko Habič)