Slovenski etnografski muzej

Reprodukcija freske iz Crngroba pred Knjižnico SEM
Datum objave 
29. september 2022
Kontakt 

Septembrske novosti v Knjižnici SEM

Ob tem deževnem koncu mesecu vam iz Knjižnice SEM sporočamo naše nove pridobitve in tudi nova tri priporočila:

Skoraj trideset po izidu izvirnika smo v slovenščino dobili prevod muzealske klasike Uvod v muzeologijo Iva Maroevića (Slovensko muzejsko društvo, 2020). Knjiga je po besedah prevajalke Verene Perko "še po tridesetih letih aktualno in nepreseženo". 

Pri nastajanju naslednje knjige Afrika zakoncev Foit (Muzej Velenje, 2022) sta sodelovala tudi sodelavca muzeja Blaž Verbič in Marko Frelih. Soavtorica je Tanja Verboten. Knjiga prinaša razburljivo in nenavadno življenjsko zgodbo češkega kiparja Františka Foita in njegove žene Irene. Zgodbo o sinu kamnoseka, ki v Parizu študira kiparstvo, njuno večletno potovanje skozi Afriko in na koncu njegove življenjske poti tudi, sicer kratek, postanek v Velenju.

Crngrob naokrog: vodnik po cerkvi Marijinega oznanjenja v Crngrobu (Loški muzej Škofja Loka, 2022) prinaša zgodovinski, arhitekturni in religiozni oris znane Marijine cerkve v Crngrobu. Za pričujoči zapis se bomo osredotočili na crnogrobsko fresko Svete Nedelje, ki prinaša znamenite motive prizorov vsakdanjega življenja, kateri kasneje po mnenju Cerkve niso več primerni, saj so preveč osredotočeni na materialno, namesto na duhovno. Na freski so torej upodobljeni prizori iz vsakodnevnega življenja plemstva, meščanstva in podeželskega prebivalstva. Preko njih spoznamo številne obrti, ki so značilne za loško gospostvo (lov, ribolov), nekatere prvič upodobljene predmete iz vsakdanjega življenja (postelnjak, skrinja) in različne vsakodnevne prakse (umivanje). Reprodukcijo te freske lahko občudujete tudi pred vhodom v Knjižnico SEM.

Seznam novosti (pdf, 83 KB)

Uvod v muzeologijo Afrika zakoncev FoitCrngrob naokrog: vodnik po cerkvi Marijinega oznanenja v CrngrobuReprodukcija freske iz Crngroba pred Knjižnico SEM