Slovenski etnografski muzej

Avgustovske novosti v Knjižnici SEM
Datum objave 
2. september 2022
Kontakt 

Avgustovske novosti v Knjižnici SEM

Konec poletja vam iz Knjižnice SEM prinašamo naslednja priporočila ter seznam novosti:

Nova številka britanske serijske publikacije Anthropology today (august 2022, vol. 38, no. 4) je prepolna aktualnih tem, ki pestijo družbo in gospodarstvo v novem tisočletju. Posebna številka je posvečena prekarnosti v sodobni afriški družbi. Izpostavili bi predvsem tri pomembne članke iz vrste drugih zanimivosti, ki govorijo o zdravstvu in dandanes še kako pereči temi – elektriki. Tudi duševne bolezni v Burkini Faso so se v marsičem podvrgle modernizaciji, saj jih tudi v Afriki zdravijo z medikamenti in bolnišnično oskrbo. A veliko bolnikov še vedno eksperimentira z različnimi oblikami alternativnega zdravljenja ter se goreče preda religiji. Tudi zdravstvo v Keniji je močno na udaru privatizacije in globalnih ekonomskih sil, saj državo v zadnjih letih pretresajo pomanjkanje in demonstracije zdravstvenih delavcev, ki večinoma opravljajo službo na osnovi pogodb (brez stane zaposlitve), denarja za opremo pa primanjkuje. Boj za brezplačno zdravstveno oskrbo je zatorej ponovno podvržen porazu. Nekaj besed pa lahko namenimo tudi delni elektrifikaciji severa Ugande, ki se je začel že v 60-ih letih prejšnjega stoletja, a zaradi slabih razmer, pomanjkanja denarja in dvajsetletne vojne še danes ni zaključen, saj privatizacija le stežka doseže za finančne vložke nezanimive ruralne predele, ljudje (podjetniki) pa posegajo po alternativnih virih (solarni paneli, generatorji itd.)

Pomemben zgodovinski dokument je tudi monografska publikacija Fragile Legacies: The Photographs of Solomon Osagie Alonge (National Museum of African Art, Smithsonian Institution, 2017). Katalog predstavlja delo spregledanega, a za afriško fotografsko tradicijo še kako pomembnega umetnika, ki je dokumentiral in razgrinjal nigerijsko zgodovino in folkloro cela pol stoletja. Ni bil zgolj studijski fotograf (umetniška niša, ki je proslavila mnoge afriške fotografe), temveč tudi znanilec preporoda nigerijske kraljeve družine iz Benin Cityja, ki jih slika skozi njihove rituale, kronanja in slovesnosti. Katalog prinaša delo "insiderja", saj skozi fotografije in različne prispevke predstavi kolonialno in postkolonialno preteklost nigerijske družbe ter dokaže, da afriška realnost ni zgolj eksotičen cvet na kroni Drugega. Afrika je bila v kolonialni preteklosti vedno prestavljena skozi oči belca, ta knjiga pa ponuja dokaz, da afriška stvarnost deluje popolno in stvarno, ko ji fotografsko podobo vtisne domačin z bujno domišljijo, ki presega obrtništvo in fotografiji dahne status umetnosti.

Zunanji pogled na Drugega pa predstavlja monografska publikacija Potovanje v Indijo: Misijonarska potopisa, konteksti in analize (Annales ZRS, 2021), ki sta jo družno spisali Ana Jelnikar in Helena Motoh. Gre za podrobno analizo dveh potopisov slovenske misijonarke Miriam Zalaznik in misijonarja Stanka Poderžaja. Potopisa o njuni poti v Indijo, ki sta nastala v 30-ih letih prejšnjega stoletja, avtorici skozi feministično in postkolonialno kritiko predstavita pogled belca in hkrati vernika. Ga analizirata, postavita v kontekst zgodovine potopisnega žanra ter ponudita delo, ki hodi po tanki liniji med tradicijo in modernostjo.

Seznam novosti - avgust 2022 (pdf, 124 KB)

Anthropology todayFragile Legacies: The Photographs of Solomon Osagie Alonge Potovanje v Indijo: Misijonarska potopisa, konteksti in analize