Slovenski etnografski muzej

Nitke magije: Ukrajinske tekstilne lutke, delavnica za odrasle
Kje 
Razstavna hiša
Kdaj 
torek, 9. april 2024 - 16:00
Trajanje 
2 uri
Cena 
Prost vstop!

[RAZPRODANO] Nitke magije: Ukrajinske tekstilne lutke, delavnica za odrasle

Prijazno vabljeni v SEM na delavnico izdelovanja lutk, ki jo bo vodila Olena Ushakova, izkušena ukrajinska rokodelka, ki je že v zgodnji mladosti pridobila temeljno znanje in spretnosti v izdelavi lutk. Njena dragocena znanja rokodelske dediščine želi deliti naprej, tudi s slovensko skupnostjo.  Delavnica je namenjena odraslim, brez predznanja tekstilnih veščin. Lahko sodelujejo tudi otroci v sodelovanju s starši.

Ukrajinska kultura je zaznamovana z bogato tradicijo okraševanja, ki sega v številne vidike vsakdanjega življenja, vključno z osebnim stilom, oblačili družinskih članov, domom in celo življenjem na splošno. Cilj tega okraševanja je bil spodbujati veselje in zadovoljstvo tako pri nosilcih okrasja kot tudi pri tistih, ki so bili okoli njih. Tradicionalne dejavnosti, kot so vezenje, pletenje in šivanje, so bile izvajane z velikim navdušenjem, pri čemer je ena od takih dejavnosti vključevala tudi ročno izdelavo lutk. Lutke so bile oblikovane iz raznolikih materialov, vključno z nitmi, rastlinami, tkaninami in so predstavljale magičen vpogled v dušo ustvarjalke.

V okviru delavnice bomo udeleženci ustvarjali lutke iz raznobarvnih "Moulin" sukancev, katerih vsak detajl bomo natančno in ljubeče izbrali glede na lastne estetske preference. Ta subtilna umetniška dejavnost bo delovala kot izraz posameznikovega notranjega stanja in čustvenega doživljanja. Končni izdelki, torej lutke, bodo odsevale edinstveno osebnost vsakega udeleženca, hkrati pa bodo služile kot zunanji manifest notranjega sveta. Ta umetniški proces lahko pripomore k razumevanju sebe, spodbujanju zaupanja vase in prebujanju lastne ustvarjalnosti.

Delavnica je del partnerskega projekta Migrantour: Poti in vezi, ki ga vodi društvo Terra Vera v sodelovanju s partnerjem zavodom Oloop, zavodom Škrateljc ter Oddelkom za umetnost, oblikovanje in gledališče OsloMet. Projekt je financiran iz sredstev Finančnega mehanizma EGP in Norveške/ ACF Slovenija.

Število udeležencev na delavnici je omejeno, potrebna je prijava na: blagajna@etno-muzej.si.