Slovenski etnografski muzej

Kulturni bazar 2018

v Cankarjevem domu v Ljubljani
Kdaj 
četrtek, 5. april 2018 - 10:30
Trajanje 
5 ur

Jubilejni, deseti Kulturni bazar bo potekal 5. aprila 2018 v Cankarjevem domu v Ljubljani. Ob jubileju smo kulturne inštitucije pripravile bogat program strokovnega usposabljanja, katerega osrednja tema je Evropsko leto kulturne dediščine 2018, posebno pozornost pa namenjamo tudi Cankarjevemu letu 2018 ter medgeneracijskemu povezovanju na področju kulture.

 

Letos Slovenski etnografski muzej najdete:

Štihova dvorana
10.30–12.00: Kaj je kulturna dediščina?, okrogla miza

Sodelujejo: Skupnost muzejev Slovenije (zanj Sonja Kogej Rus, SEM), Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Osnovna šola Draga Kobala Maribor, Srednja gradbena, geodetska in okoljevarstvena šola Ljubljana
V Evropskem letu kulturne dediščine se bomo spopadli s tem, na videz preprostim vprašanjem. Ob poglobljenem razmisleku namreč ugotovimo, da pojem kulturna dediščina zajema izjemno različna področja, ki se med seboj povezujejo in prepletajo, meje med njimi pa so umetne ter pogosto zabrisane in nejasne. Posvetili se bomo vprašanjem, kot so: kako prepoznati kulturno dediščino, kako postavljati meje in ali so te sploh potrebne, kaj je nesnovna dediščina, kakšna je razlika med premično in nepremično dediščino, kaj sodi v kulturno dediščino naravnega izvora, kakšno je razmerje med naravno in kulturno dediščino itd. Ob izkušnjah strokovnjakov z različnih področij kulturne dediščine ter primerih dobre prakse iz vzgoje in izobraževanja bomo spoznali pestrost kulturne dediščine in poudarili njeno vsestranskost za doseganje ciljev kulturno-umetnostne vzgoje.

dvorana M1
14.00 - 15.30: Degustacija muzejskih delavnic, interaktivna predstavitev muzejskih programov

Poudarek na vsebinah za V in OŠ
Sodelujejo: Tehniški muzej Slovenije, Mestni muzej Ljubljana, Notranjski muzej Postojna, Muzej Velenje, Pokrajinski muzej, Kočevje, Slovenski etnografski muzej, Kulturni dom Krško - enota Grad Rajhenburg
Udeležencem bomo omogočili neposredno izkušnjo dejavne udeležbe v izbranih programih muzejskih ustanov. Celoten program bo potekal v dveh delih, prvi bo namenjen izkušnji »ustvarjanja«, ki bo v sedmih muzejskih kotičkih urejena intervalno (sedemkrat po deset minut), drugi del pa bo namenjen evalvaciji »degustiranega«.

dvorana E 3,4
16.00–17.30: Ribarimo trajnostno, okrogla miza

Sodelujejo: Petra Filipi, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano; mag. Aleš Bolje, Haliaetum; Franco Cossutta, Ribiški muzej tržaškega primorja: dr. Nadja Terčon, Pomorski muzej Sergej Mašera Piran; dr. Staša Tome, Prirodoslovni muzej Slovenije; mag. Polona Sketelj, Slovenski etnografski muzej; povezuje dr. Staša Tome
Razprava o trajnostnem ribištvu bo pokazala, kako koristno in pomembno je povezovanje različnih področij in kako lahko tudi zgodbe, ki jih prinaša naša bogata kulturna dediščina, pomagajo k ozaveščanju otrok in mladih o aktualnih družbenih in življenjskih temah. Uvodoma bomo spoznali prizadevanja Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo 2014–2020 za ozaveščanje javnosti o trajnostnih ribiških  proizvodih in proizvodih iz akvakultur.

SEM gostuje tudi s panojsko razstavo Nesnovna kulturna dediščina Slovenije v luči Unescove Konvencije.

V sodelovanju z Ministrstvom za kulturo in Ministrstvom za zunanje zadeve RS je Slovenski etnografski muzej kot Koordinator varstva nesnovne kulturne dediščine pripravil potujočo panojsko razstavo, na kateri je s pomočjo fotografij in kratkih opisov predstavljeno bogastvo nesnovne kulturne dediščine Slovenije.  Na 24 panojih so predstavljene enote,  ki so bile do konca leta 2017 vpisane v nacionalni register, razglašene za nesnovno dediščino državnega pomena in vpisane na Unescov Reprezentativni seznam. Hkrati je na ogled tudi pano o 20. maju – svetovnem dnevu čebel, ki so ga na pobudo Slovenije razglasili Združeni narodi.

Deli