Slovenski etnografski muzej

Gozdovi in ljudje – dediščina za prihodnost, 3. seminar za etnobotaniko

16. in 17. marec 2019
Kaj 
Seminar
Kdaj 
sobota, 16. marec 2019 - 10:00
Trajanje 
10 ur
Kontakt 
Cena 
Cena za dvodnevni seminar - 50 €
Plačilo na TTR 01100-6030376834:
namen plačila
PRIIMEK - ETNOBOTANIKA
ali na blagajni razstavne hiše SEM
tor – ned 10.00 – 18.00 najkasneje do 13. marca 2019.
Popust za študente
Cena za dvodnevni seminar: 30 €
Cena za en dan: 15 €
Hrast

Letošnji seminar za etnobotaniko je posvečen kulturni dediščini gozdov, temu izjemnemu naravnemu bogastvu, ki je človeku podarjeno zgolj v upravljanje. Da bi drevesa po starem reku »ne šla v nebesa« in da bi zdrave gozdove ohranili našim zanamcem, je nujno zavedanje o kompleksnem pomenu gozdov za človeka in planet ali kot pravi slovenski ljudski pregovor: »Drevo se na drevo naslanja, človek na človeka.«

Slovenci se radi ponašamo s svojimi bujno zelenimi gozdovi in povemo, da poraščajo kar dobro polovico naše dežele. Pa se tudi zavedamo, da je gozd pomemben življenjski prostor in neprecenljiva bivanjska vrednota?

Gozdovi so v zavesti Slovencev prisotni že od najstarejših časov, ko so naši predniki drevesa še po božje častili. Skozi zgodovino se je vloga gozdov spreminjala, s tem pa tudi vrednote. Če je bil gozd nekdaj živo bitje z lastnim življenjem, je danes pogosto le še surovinski vir. V ospredju seminarskih tem je zato trajnostno gospodarjenje z gozdovi, skupek z gozdom povezanih vlog, znanj in vrednot, ki so se skozi tisočletja prenašali iz roda v rod.
 
Slovenski etnografski muzej želi s povezovanjem različnih strokovnjakov s področja gozdarstva, lesarstva, biologije, zgodovine, geografije, etnologije in kulturne antropologije povezati pretekle in današnje prakse ravnanja z gozdnim bogastvom ter povabiti na seminar vse, ki so z gozdovi kakorkoli povezani ali jih zanima njihovo življenje in raba v preteklosti in danes.

Več informacij najdete v priponkah:
- Program
- Povzetki predavanj
- Predstavitev predavateljev

Spletna prijava

Deli