Slovenski etnografski muzej

Filmi o nesnovni kulturni dediščini v slovenskem registru
Kje 
Upravna hiša
Kdaj 
sreda, 15. marec 2023 - 18:00
Trajanje 
2 uri
Cena 
Prost vstop!
Ministrstvo za kulturo

Koordinator varstva nesnovne kulturne dediščine

Filmi o nesnovni kulturni dediščini v slovenskem registru

Prijazno vabljeni na večer petih filmov, ki spremljajo enote v slovenskem Registru nesnovne kulturne dediščine, po pristopu pa se umeščajo v polje med etnografskim filmom, sodelovalno produkcijo, televizijskim dokumentarcem in avtorskim filmom.

V današnjem globaliziranem svetu več nesnovne kulturne dediščine vidimo v mediatiziranih oblikah kot v živih praksah na terenu. Tudi Unescovo varovanje nesnovne dediščine močno spodbuja mediatizacijo – Unescovo ocenjevalno telo nominiranih elementov dediščine in njenih nosilcev ne spozna na terenu, ampak njihovo ustreznost presoja po besedilih v nominacijskem obrazcu, fotografijah in filmih.

V Sloveniji SEM kot Koordinator varstva nesnovne kulturne dediščine enote v registru vizualizira tudi s filmi, ki trenutno prikazujejo približno polovico od 111 vpisanih elementov. Ker Unesco spodbuja participacijo nosilcev, dajemo prednost filmom iz lokalnih okolij, mnoge filme pa posnamemo tudi etnologi in vizualni antropologi.

Avtorji filmov bodo razkrili, kako so pristopili k terenskim snemanjem in kaj jih je vodilo pri strukturiranju filmske pripovedi. V zaključni diskusiji bomo razmišljali tudi o sprejemu filmov pri gledalcih, saj se pomeni filma tvorijo v trikotniku med filmskimi subjekti, filmskimi avtorji in publiko.

Dogodek je namenjen nosilcem dediščine, etnologom in vizualnim antropologom, snemalcem in filmskim avtorjem, študentom in vsem, ki jih vznemirja vizualizacija kulturne dediščine.

Kontaktna oseba: Nadja Valentinčič Furlan, kustodinja za etnografski film v SEM, predstavnica Koordinatorja varstva nesnovne kulturne dediščine, nadja.Valentincic@etno-muzej.si

Filmski program:
Tradicionalna reja in vzreja lipicancev. Lipica, Hraše, 2019.
Koncept Nadja Valentinčič Furlan in Janez Rus, snemanje, režija in montaža Manca Filak in Žiga Gorišek, produkcija Slovenski etnografski muzej, Koordinator varstva nesnovne kulturne dediščine, in Etnocinema production, 2019, 14,5 minut.

Petje na tretko in četrtko. Luče, 2021.  
Strokovno vodstvo in pogovor Anja Jerin, Adela Pukl in Simona Moličnik, snemanje Peter Vrčkovnik in Blaž Verbič, postprodukcija Peter Vrčkovnik, produkcija Slovenski etnografski muzej, Koordinator varstva nesnovne kulturne dediščine, 2021, 10 minut.   

Šivanje slamnikov. Domžale, 2021.
Scenarij Katarina Rus Krušelj in Jure Matičič, posnela Jernej Koren in Jure Matičič, zmontiral Jure Matičič, koprodukcija Slamnikarski muzej Domžale in Kulturni dom Franc Bernik Domžale, 2021, 10 minut.

Izdelovanje drevaka, nesnovna kulturna dediščina Notranjske. Vrdjan, Dolenje Jezero, Cerkniško jezero, 2014.
Scenarij Ljoba Jenče, snemanje Ljoba Jenče in Jasna Hribernik, pogovor in glasba Ljoba Jenče, režija in montaža Jasna Hribernik, produkcija PAJN Hiša izročila in White Balance, 2022, 10 minut.

Gospa Rezka Mali in trniči. Velika planina, 2019.
Snemanje in montaža Miha Peče, izdelano v Avdiovizualnem laboratoriju, produkcija Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti, Inštitut za slovensko narodopisje, 2019, 14,5 minut.    

Štirivprežna kočija z lipicanci, Lipica, 2019 (Žiga Gorišek).Ljudski pevci Kulturno-umetniškega društva Tone Mlačnik, Luče, 2021 (Blaž Verbič).Joži Košak za šivalnim strojem, Slamnikarski muzej Domžale, 2021 (Katarina Rus Krušelj).Anton Lovko Vrdjanov ob drevaku, Dolenje jezero, 2014 (Ljoba Jenče).Rezka Mali s pisavami in trniči, Velika planina, 2019 (Miha Peče).